Για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, θα προστατεύει τα νοικοκυριά και θα βάλει τέλος στο σημερινό χάος με το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στην «ΕΡΤ1», στον απόηχο της χθεσινής παρουσίασης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι θα βάλει μια τάξη στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο με 4 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξήθηκε κατά 40 δισ. Θα βάλει τάξη σε αυτό το αχανές τοπίο με 4,2 εκ. δανειολήπτες να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, είτε αυτές είναι στα δημόσια ταμεία είτε είναι στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1 εκ. τραπεζικοί λογαριασμοί κατασχεμένοι», υπογράμμισε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Η πρότασή μας προβλέπει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος θα υποχρεώνει όλους τους πιστωτές, είτε είναι Δημόσιο είτε είναι τράπεζες ή funds να μπουν στη διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη, στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, και να του προτείνουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής βιώσιμο. Η διαδικασία αυτή θα αφορά όσους έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμά τους. Το πεδίο αυτό είναι ευρύτατο και συμπεριλαμβάνει τη μεσαία τάξη που σήμερα πιέζεται προς τα κάτω», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Εφόσον γίνει η αίτηση από τον οφειλέτη στην πλατφόρμα και του υποβληθεί σχετική πρόταση από τον δανειστή, τότε υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η πιο σύντομη αποπληρωμή μέσα σε 5 με 10 έτη, που περιλαμβάνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 40% με 60%. Η δόση θα επιδοτείται κατά ένα μέρος από το κράτος για να μην κοκκινίσει το δάνειο και θα διασφαλίζεται ότι η δόση που θα συμφωνηθεί θα είναι έως το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη», εξήγησε.

«Η δεύτερη επιλογή είναι η ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις. Και εκεί προβλέπεται επιδότηση από το κράτος και ένα σταθερό επιτόκιο 2% για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια», επισήμανε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Θα υπάρξει και θεσμική πλαισίωση όλης αυτής της διαδικασίας. Θα συσταθεί υφυπουργείο στο Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τη διαχείριση του ιδιωτικό χρέος και τη στεγαστική πολιτική. Θα υπάρχει δημόσια εποπτική αρχή για να παρακολουθεί πώς όλο αυτό γίνεται πράξη και παράλληλα θα υπάρχουν πόροι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα πηγαίνουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη στεγαστική πολιτική», σημείωσε.

«Η πρόταση που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζητήθηκε και με τους φορείς που ήταν εκεί, δανειολήπτες, επαγγελματίες, εκπροσώπους όλων των φορέων της κοινωνίας που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα. Άκουσαν την πρόταση, πήραν διευκρινίσεις στα ερωτήματά τους και όλοι κατέληξαν ότι είναι μια ουσιαστική πρόταση», σχολίασε.

«Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος βάσει του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ συνδέθηκε με το νόμο του 2003, επιτρέποντας στους servicers ελεύθερα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Αυτό τώρα ερχόμαστε να αλλάξουμε», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

Αναφερθείσα στις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε: «υπάρχει απομόνωση του κ. Μητσοτάκη σε επίπεδο Ευρώπης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συζητούν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα που δεν τα πάει καθόλου καλά». «Αλλά και στην οικονομία, οι πάντες ζουν τη σημερινή κατάσταση, με το εισόδημα να μην επαρκεί, ούτε για βασικές ανάγκες. Εν όψει εκλογών ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βγάλει και ένα forget pass για να ξεχάσουμε τι έγινε στα χρόνια διακυβέρνησής του…», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζούμε μέσα στην κοινωνία. Βλέπουμε απελπισία, θυμό, αισθήματα που αποτυπώθηκαν και στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες έφτασαν στο επίπεδο μαζικότητας που βλέπαμε τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Πιστεύουμε ότι όλο αυτό την ημέρα των εκλογών θα φανεί στην κάλπη», υπογράμμισε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Στις 21 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έρθει πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.Με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις θα καθίσουν στο τραπέζι και θα μπορέσουμε, μέσα από συγκλίσεις, να βρούμε λύση για την επόμενη μέρα», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα