Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης και αναμνηστικής δόσης, καταθέτοντας τη δική του άποψη ότι πρέπει να χορηγηθεί σε όλους η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο κ.Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από τον κορωνοϊό μετά την τρίτη δόση, είναι 10 φορές λιγότερες σε σχέση με αυτόν που έχει κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και αυτό ισχύει για κάθε τομέα, όπως για αυτόν της οικονομίας ή της εκπαίδευσης και όπως είπε: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε όλοι. Βέβαια και αν εμβολιαστούμε , πάλι υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουμε οπότε δεν ξεμπερδεύουμε άμεσα με τον ιό».

Όπως είπε «οδοδείκτη» για την χορήγηση της τρίτης δόσης θα αποτελέσει το Ισραήλ όπου ήδη 3 εκατομμύρια πολίτες έλαβαν την αναμνηστική δόση.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στα παιδιά μικρής ηλικίας και όπως είπε σε αυτή τη φάση τα παιδιά μεταδίδουν πολύ πιο εύκολα τον ιό, ενώ όπως είπε υπάρχουν και μικρές πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τον covid μακράς διάρκειας και τις μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να έχει για τα παιδιά που θα νοσήσουν» επεσήμανε.

Ραντεβού για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr – Άνοιξε η πλατφόρμα για 285.000 για τρίτη δόση

H χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού ξεκινά σήμερα Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου. Όπως είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει και οι ανοσοκατασταλμένοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Υπενθυμιστικό sms για να κλείσουν ραντεβού στο embolio.gov.gr για το booster του εμβολιασμού τους, ξεκίνησαν να λαμβάνουν 285.000 πολίτες από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου. Οι πρώτοι που δικαιούνται την Τρίτη δόση του εμβολίου, είναι μία μεγάλη ομάδα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία.

Ποιοι θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου

Τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να λάβουν και οι ανοσοκατασταλμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοιοροθετικοί έχουν cd4 κάτω των 200. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη άνω των 20 mg ημερησίως και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Με την αναμνηστική δόση του εμβολίου θα βοηθηθούν όσοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις. Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, θα ανοίξει ο δρόμος για αναμνηστικές δόσεις και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

Πότε γίνεται η τρίτη δόση

Οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca όπως και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson μπορούν να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό. Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.