«Δεν δικαιολογείται επί του παρόντος η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού», σύμφωνα με εμπειρογνώμονες από ΠΟΥ και FDA.

«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (του Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Τι δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία

Αυτό εκτιμούν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της FDA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ.

«Τα τρέχοντα δεδομένα (…) δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή», συνεχίζει η ομάδα αυτή των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες;

Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Στις ΗΠΑ η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Κατά των ενισχυτικών δόσεων ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.

Θυμίζουμε πως στις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε προσφάτως ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όπως δήλωσε, ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά του Covid-19 θα πρέπει να καθυστερήσουν επειδή πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού σε χώρες όπου έχει εμβολιαστεί μόνο το 1% ή 2% του πληθυσμού.