Στον… αστερισμό των deals κινείται σταθερά ο κλάδος των τροφίμων, με τα επενδυτικά «χτυπήματα» να διαδέχονται το ένα το άλλο με «καταιγιστικούς» ρυθμούς. Και μάλιστα σε συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα ζήλευαν αρκετοί κλάδοι.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες ανακοινώθηκαν δυο συμφωνίες: η εξαγορά του 80% της Χαλβατζής Μακεδονική από την Μπάρμπα Στάθης και η απόκτηση και του υπόλοιπου 22% της Δωδώνης από την CVC Capital
Είχαν προηγηθεί μέσα στον Νοέμβριο η πώληση της «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες» στην εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών Ίεριδα και η πρόθεση της Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα να τοποθετηθεί στρατηγικά στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες. Λίγους μήνες πριν ανακοινώθηκε η είσοδος της οικογένειας Αντετοκούνμπο στα Ελληνικά Οινοποιεία που λειτουργούν την οινοποιία Μπουτάρης και το νερό Ιόλη.
Η ομπρέλα Θεοδωρόπουλου
Το μακρύ κατάλογο των deals που έλαβαν χώρα μέσα στο 2023 έρχεται να συμπληρώνει η απόκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου της ION από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος χτίζει μεθοδικά έναν νέο «εθνικό πρωταθλητή» στον κλάδο των τροφίμων κάτω από την ομπρέλα της Bespoke (Νίκας, Wonderplant, Έδεσμα, Αμβροσία, Ελληνικοί Χυμοί, ST Bakery Foods και συμμετοχές σε ΜΕΒΓΑΛ, Λάβδα).
Με απώτερο στόχο την εισαγωγή του εταιρείας συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών όταν οι συνθήκες την ευνοήσουν.
Το κρεσέντο του Ινδού κροίσου
Σε επενδυτικό κρεσέντο στα ελληνικά τρόφιμα και ποτά έχει επιδοθεί και ο ινδικός όμιλος Switzgroup του Ταϊτζούν Κορακιουάλα. Τελευταία κίνηση εκδηλώθηκε στα τέλη του φετινού καλοκαιριού με την εξαγορά του 51% της Ιωνικής Σφολιάτας.
Είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων οι τοποθετήσεις στην Olympic Foods, στην CSM Bakery, στην Κρητών Αρτος και στους «Κουλουράδες», το γνωστό δίκτυο που παράγει και εμπορεύεται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης του Δ. Γρίβα. Μέσα σε περίπου επτά χρόνια, ο Ινδός κροίσος επένδυσε σε 10 εγχώριες εταιρείες τροφίμων με ετήσιο ενοποιημένο τζίρο 150 εκατ. ευρώ.
Ακόρεστη όρεξη για νέα deals
Η επενδυτική όρεξη εγχώριων και ξένων κεφαλαίων παραμένει… ακόρεστη, αφού ο χώρος έχει τεράστιες προοπτικές και υπόσχεται υψηλές αποδόσεις σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και υψηλού κόστους χρήματος.
Στελέχη που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές επισημαίνουν πως ο κλάδος βρίσκεται υπηρεσιών, ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων βρίσκεται πολύ ψηλά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων, και προεξοφλούν νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα.
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπεται να εμφανίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, υψηλότερη από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια που εκπέμπει η χώρα μας σε μια ασταθή περιοχή λειτουργούν υποστηρικτικά για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Καταλυτικό ρόλο βέβαια παίζουν και οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών assets, τα οποία είχαν υποστεί βαθιά υποτίμηση την περίοδο των Μνημονίων και η δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.
Ο θησαυρός των ΠΟΠ
Κινητήριο δύναμη αποτελεί επίσης η υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων, τα οποία σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές παραμένει αναξιοποίητη. Κορυφαίο παράδειγμα η φέτα και το ελληνικό γιαούρτι, τα οποία παρά τις αξιόλογες προσπάθειες δεν έχουν τη θέση και κυρίως την τιμή που τους αξίζει στα ράφια των διεθνών σούπερ μάρκετ.
Ειδικά το… «γκελ» που κάνει το διάσημο ελληνικό τυρί στους καταναλωτές ανά τον κόσμο είναι αρκετά μεγάλο και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέρυσι οι εξαγωγές φέτας σημείωσαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας στα 605 εκατ. ευρώ έναντι 388 εκατομμυρίων το 2019.
Η επενδυτική βαθμίδα και ο «χρησμός» Στουρνάρα
Ώθηση αναμένεται να δώσει και η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα «ξεκλειδώσει» περαιτέρω κεφάλαια και θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο ακόμη πιο ισχυρών funds στην Ελλάδα που αναζητούν ευκαιρίες.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφερθεί σχετικά πρόσφατα στα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων.
«Μόνο το 10% των κεφαλαίων – ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ. – μπορούν να επενδύσουν σε μια επικράτεια χωρίς επενδυτική βαθμίδα», είχε σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «μπορείτε να φανταστείτε ποιος θα είναι ο χώρος για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όταν αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Πολλά περισσότερα κεφάλαια θα έχουν την όρεξη να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία».
Και όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν ο κλάδος των τροφίμων θα λάβει τη μερίδα που του αναλογεί…