Η βρετανική κυβέρνηση διεξήγαγε έκτακτες συνομιλίες για την τύχη του μεγαλύτερου προμηθευτή νερού της χώρας, του Thames Water, και δήλωσε ότι είναι έτοιμη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής κρατικής ιδιοκτησίας, καθώς η εταιρεία κουμπώνει κάτω από τεράστια χρέη.
Η Thames Water, η οποία προμηθεύει περίπου το 27% του πληθυσμού της Βρετανίας, δήλωσε ότι έχει ισχυρή ρευστότητα και «συνεχίζει να εργάζεται εποικοδομητικά» με τους μετόχους της για να συμβάλει στην άντληση του 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) νέων μετοχών που λέει ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει.
Η κυβέρνηση είχε συνομιλίες με τη ρυθμιστική αρχή Ofwat σχετικά με την κατάσταση, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ η υπουργός Υδάτων Rebecca Pow είπε ότι θα ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι το νερό θα συνεχίσει να ρέει ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Οι εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν γίνει ένας τεράστιος πολιτικός πονοκέφαλος για τη συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Rishi Sunak εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για την απελευθέρωση λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες και την αύξηση των λογαριασμών, που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του τομέα από τους Συντηρητικούς. 1989.
Το Sky News ανέφερε νωρίτερα ότι, βάσει σχεδίων έκτακτης ανάγκης που εκπονούνται, η Thames Water θα μπορούσε να τεθεί σε ένα «ειδικό καθεστώς διαχείρισης», ουσιαστικά κρατική ιδιοκτησία, εάν καταρρεύσει κάτω από το σωρό χρέους των 14 δισεκατομμυρίων λιρών.
Σημειώνεται ότι αυτό συνέβη το 2021 στον τομέα της παροχής ενέργειας, ο οποίος όπως και το νερό είναι επίσης μια ιδιωτικοποιημένη ρυθμιζόμενη βιομηχανία, όταν η κυβέρνηση έσωσε τον προμηθευτή ενέργειας Bulb μετά την κατάρρευσή του, σε μια συμφωνία που κόστισε στους φορολογούμενους εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.
Εν τω μεταξύ ομάδες δράσης για το καθαρό νερό κατηγορούν τις εταιρείες ύδρευσης για αποτυχία να επενδύσουν σε υποδομές.
Η οργή του κοινού πυροδοτήθηκε περαιτέρω από την καταβολή μερισμάτων στους επενδυτές και μεγάλους μισθούς και μπόνους σε στελέχη της βιομηχανίας νερού.
Το 2022, οι εταιρείες ύδρευσης μόνο στην Αγγλία απελευθέρωσαν ακατέργαστα λύματα σε ποτάμια και στη θάλασσα 301.091 φορές, κατά μέσο όρο 825 φορές την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Η Thames Water δήλωσε στην ετήσια έκθεσή της τον Οκτώβριο ότι δεν είχε καταβάλει μέρισμα στους μετόχους της τα τελευταία πέντε χρόνια.