Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αυτοδυναμία που κατέκτησε η ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δημιουργεί μια σοβαρή προοπτική για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία πλέον δεν υφίσταται πολιτικό ρίσκο, το οποίο επικαλούνταν τα μεγάλα ξένα funds, ενώ θεωρητικά τουλάχιστον επιταχύνεται η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, δια της οποίας επιλύεται οριστικά το ζήτημα του χρέους, ενώ αποτελεί δέλεαρ για την προσέλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα!

Ταυροχρόνως η αυτοδυναμία Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει στην υλοποίηση των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων Εθνικής και Τρ. Πειραιώς, ενώ θα προωθηθούν οι μεγάλοι διαγωνισμοί του Δημοσίου για τα μεγάλα έργα, τις Παραχωρήσεις και την πώληση φιλέτων του Κράτους!

Η λογική των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης του Δημοσίου, της οικονομίας και των τραπεζών, αλλά και η άριστη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών επιτοκίων, δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης των ξένων προς την κυβέρνηση και την αγορά, που αντικατοπτρίζεται ή θα καταστεί εμφανής- αργά ή γρήγορα- στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου!

Υπό το πρίσμα αυτό στο κάδρο των ξένων θεσμικών επενδυτών μπαίνουν πρώτα από όλα οι τράπεζες, που πέρα από το επενδυτικό ενδιαφέρον σχετικά με τα placements σε Εθνική και Πειραιώς, αλλά και την Alpha όπου φέρεται να αγοράζει ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, είναι ευνοημένες από τα υψηλά επιτόκια, ενώ ακολουθούν οι μετοχές της Ενέργειας, των Πετρελαίων και των Υποδομών όπου πρωτοστατούν ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Αβαξ!

Στο επίκεντρο των ξένων χαρτοφυλακίων έχουν μπει τα «βαριά καλά χαρτιά» με το ειδικό βάρος και τις υψηλές αποδόσεις όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Jumbo, αλλά και η Aegean καθώς και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ (γενικώς τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου)!

Και μπορεί την ώρα τούτη – παρά την αυτοδυναμία- το Χρηματιστήριο να κρατάει στάση αναμονής, περιμένοντας να δει τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, τις εσωκομματικές ισορροπίες που θα τηρηθούν λόγω 158 εδρών και όχι 170 και άνω όπως αναμενόταν, καθώς και τις προγραμματικές δηλώσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η πορεία αργά ή γρήγορα θα είναι ανοδική και θα απεικονίζει την νέα τάξη πραγμάτων και τα big deals που ψήνονται στο παρασκήνιο ή έχουν ήδη κλείσει!

Διαβάστε περισσότερα