Μπορεί το Πάσχα να είναι μια γιορτή που όλοι μας έχουμε συνδυάσει με διακοπές σε χωριό, αλλά και η Αθήνα  διαθέτει δεκάδες μέρη που δεν θυμίζουν σε τίποτα το κομφούζιο του κέντρου της. Το κέντρο της πόλης διαθέτει ιδανικά μέρη για εξορμήσεις, ειδικά την πασχαλινή περίοδο που οι περισσότεροι Αθηναίοι απουσιάζουν δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όσους μένουν πίσω να απολαύσουν μια πιο ήσυχη πόλη.

Παρακάτω θα βρείτε τις… πέντε αποδείξεις. Οι πασχαλινές διακοπές στην Αθήνα είναι μια ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε την πόλη μας και να εξερευνήσουμε (ή να ξαναγνωρίσουμε) νέα μέρη και εμπειρίες.

1. Πλάκα, Αναφιώτικα

Ένα από τα γνωστά-άγνωστα στολίδια του κέντρου της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα τα Αναφιώτικα, με τα πλακόστρωτα, στενά δρομάκια και τα πολύχρωμα μικρά μαγαζιά τους.

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

Πλησίον της περιοχής αυτής που περιβάλλεται από σπουδαία μνημεία, υπάρχει και η ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου σίγουρα αξίζει να βρεθείτε τέτοια μέρα. Ο ναός αυτός, με το καμπαναριό που χτύπησε χαρμόσυνα το 1833 μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, εντοπίζεται στην Πλάκα, μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιμάρχου.

2. Λίμνη Μπελέτση

Μια καλή ιδέα για μονοήμερη εκδρομή είναι η λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα, η οποία αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα έχει μια αίσθηση εξοχής.

Η τοποθεσία ενδείκνυται για απολαυστικούς περιπάτους, ποδηλατάδες και πικ-νικ. Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στα μεγαλειώδη ανάκτορα Τατοΐου.

3. Διομήδειος Κήπος

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος, στο λόφο Χαϊδαρίου, σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου, είναι ο μεγαλύτερος, ομορφότερος, και πιο εντυπωσιακός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν αποτελεί απλά ένα «εξοχικό» μέρος εντός Αθηνών, αλλά ίσως ένα από τα ομορφότερα και κρυφά πράσινα αξιοθέατα της πόλης . Φιλοξενεί δεκάδες είδη λουλουδιών και φυτών.

4. Καταρράκτης Βαλανάρη Ντράφι – Πεντέλη

Είναι από τα κοντινότερα φυσικά αξιοθέατα της Αθήνας και προσφέρει πληθώρα επιλογών για φυσιολατρικές βόλτες. Διαδρομές με το ποδήλατο, πεζοπορία, παιχνίδι και… μπάνιο στον καταρράκτη της, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Ντράφι και αποτελεί ένα κοινό μυστικό για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Είναι προσβάσιμος από την 2η στάση επί της οδού Αχαιών, όπου και θα δείτε ένα μικρό άνοιγμα πριν τον χωματόδρομο. Στρίψτε σε αυτό και θα τον δείτε από ψηλά. Σε τρία λεπτά από το μονοπατάκι που θα βρείτε μπροστά σας, θα είστε δίπλα του.

5. Πάρνηθα

Όχι δεν έχει καεί ολόκληρη ούτε είναι αποκλειστικά για τους επισκέπτες του καζίνο. Μια επίσκεψη θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τα όσα γνωρίζετε μέχρι τώρα. Τα υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια σε καταπράσινες πλαγιές θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε ένα τόσο όμορφο μέρος που είναι μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το καταφύγιο Μπάφι που βρίσκεται στο όρος Πάρνηθα, σε υψόμετρο 1161 μέτρων, περίπου 2.5 χλμ. από το Ξενοδοχείο Mont Parnes.