Κυριακή: Προορισμοί μια «ανάσα» από το κέντρο της Αθήνας. Μπορεί η περίοδος της καραντίνας να ολοκληρώθηκε και όλοι να έχουμε επιστρέψει στη νέα μας καθημερινότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως επιλέγουμε μέρη με συνωστισμό για τη βόλτα μας.

Γι’ αυτό αν ψάχνετε μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης χωρίς να έρθετε σε επαφή με πολλά άτομα, δείτε έξι ιδέες για απομονωμένους προορισμούς μια ανάσα από την Αθήνα.

Σούνιο

Σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, το Σούνιο αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα για βόλτα και εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Είναι γνωστό για το Ναό του Ποσειδώνα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Η διαδρομή για να φτάσετε στο Σούνιο είναι επίσης μία από τις πιο όμορφες αφού είναι παραλιακή, ενώ η απαράμιλλη ομορφιά και η εξαίσια τοποθεσία του ναού, στο νοτιοανατολικό άκρο του ακρωτηρίου Σουνίου, εντυπωσιάζουν όποιον τον επισκέπτεται.

Πέραν του ναού, στο Σούνιο μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα φυσικά τοπία αλλά και ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας.

Εθνικός Δρυμός Σουνίου

Αφού λοιπόν φτάσατε στο Σούνιο αξίζει να επισκεφτείτε και μία σχετικά ανεξερεύνητη γωνιά της Αττικής και όχι τόσο mainstream όσο ο Ναός του Ποσειδώνα. Πρόκειται για τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό-μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον ενώ συνδυάζει τις ομορφιές της θάλασσας με τις μυρωδιές της εξοχής. Προτεινόμενο μέσο μετακίνησης είναι το ποδήλατο, αν βέβαια χωράει στο αυτοκίνητό σας ώστε να φτάσετε οδικώς μέχρι το Σούνιο. Ωστόσο οι χωματόδρομοι είναι βατοί ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα απλά δεν θα απολαύσετε τόσο από το μεγαλείο που κρύβει αυτή η περιοχή.

Για να βρεθείτε εκεί, θα ακολουθήσετε από το Λαύριο τις πινακίδες για το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος και στη συνέχεια εκείνες προς «Χάος» και «Αγία Τριάδα».

Στην πραγματικότητα ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο και μπορεί κανείς να τον εξερευνήσει ακολουθώντας πολλές διαδρομές. Μπορείτε να περπατήσετε, να οδηγήσετε, να κάνετε ποδήλατο και γιατί όχι πικνίκ αφού υπάρχει χώρος με τραπεζάκια για ξεκούραση.

 

Πάρνηθα

Σταθερή αξία για βόλτα και πεζοπορία αποτελεί και το βουνό της Πάρνηθας. Και μπορεί στο μυαλό μας να την έχουμε συνδυάσει με τον χειμώνα, όμως και η άνοιξη είναι μια πολύ καλή εποχή να αποδράσετε… στο βουνό της διπλανής πόρτας σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο! Το βουνό της Πάρνηθας διαθέτει εκατοντάδες μονοπάτια για εξερεύνηση αλλά και μικρές σπηλιές. Μια γνωστή διαδρομή είναι προς το καταφύγιο Μπάφι – Σκίπιζα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαδρομή στο πυκνό ελατόδασος που έχει πολύ καλή σηματοδότηση και είναι κυκλική. Το συνολικό της μήκος είναι 8 χιλιόμετρα και θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες για να την κάνετε και να την απολαύσετε στο 100%.

Αν πάλι σας αρέσει το ποδήλατο βουνού υπάρχουν επίσης σηματοδοτημένες διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Υμηττός

Ο Υμηττός εκτείνεται από την Aγία Παρασκευή και τα Γλυκά Νερά μέχρι την Ηλιούπολη και τη Γλυφάδα. Το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής είναι μάλιστα ένα από τα πιο όμορφα σημεία του και το ονομάζουν «σαλόνι του Υμηττού». Το δάσος είναι τεχνητό και δημιουργήθηκε την περίοδο 1946-1988. Σήμερα είναι πολύ πλούσιο σε βλάστηση, πανίδα και χλωρίδα.

Μία από τις ευκολότερες διαδρομές, πολύ δημοφιλής για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης, είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα, περνά, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και πολύ καλά σηματοδοτημένο, ενώ ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η θέα στην Αθήνα και τον Σαρωνικό από πολλά σημεία του μονοπατιού είναι φαντασμαγορική, ενώ το άρωμα του πεύκου μπλέκεται με τη μυρωδιά του χώματος και του κέδρου καθώς κατευθύνεστε από τα ξέφωτα προς το δάσος.

Πεντέλη – Καταρράκτης Βαλανάρη

Είναι το μικρό μυστικό της Πεντέλης καθώς πολλοί δεν το γνωρίζουν πως σε μικρή απόσταση από την Αθήνα υπάρχει καταρράκτης. Η ονομασία Βαλανάρης στην περιοχή λέγεται ότι αποδίδεται στο δάσος των βελανιδιών που κυριαρχούσε κάποτε στους γύρω λόφους.

Ο καταρράκτης βρίσκεται στην πλαγιά της Πεντέλης στην περιοχή Ντράφι – Καλλιθέα και είναι ύψους περίπου 5-6 μέτρων. Αποτελεί μια πραγματική όαση και ανάσα δροσιάς καθώς δεν είναι εύκολο να βρεις ένα τόσο όμορφο τοπίο τόσο κοντά στην πόλη. Εάν επισκεφτεί κανείς το σημείο μια ηλιόλουστη μέρα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά του καταρράκτη αλλά και τα χρώματα της μικρής λίμνης που σχηματίζονται εκεί.

Δεν είναι δύσκολο να προσεγγίσετε το σημείο. Όταν φτάσετε στην οδό Κλεισθένους στο Γέρακα, ανηφορίστε προς Πεντέλη, συνεχίστε στην συνέχεια της, δηλαδή στη Δουκίσσης Πλακεντίας, στρίψτε δεξιά στην οδό Φίλωνος και στη συνέχεια αριστερά στην οδό Καλισσίων, η οποία οδηγεί στη λεωφόρο Αχαιών. Εκεί ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια παράκαμψη και θα δείτε έναν χωματόδρομο.

Σε αυτό το σημείο θα δείτε ήδη τον καταρράκτη από ψηλά. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ένα μονοπάτι όχι πολύ απότομο και σε δύο λεπτά θα βρίσκετε στον μικρό αυτό παράδεισο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη φύση!

Λίμνη Μαραθώνα

Και μετά τους καταρράκτες, πάμε μια βόλτα στις λίμνες. Στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής και σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται η Λίμνη Μαραθώνα. Με έκταση περίπου 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων και μέγιστο βάθος τα 54 μέτρα, η λίμνη συνθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο με το δάσος που την περιβάλλει και το πράσινο της περιοχής .Μαζί με το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα ανήκουν στους δέκα εναπομείναντες υγρότοπους της Αττικής με ιδιαίτερη σημασία, ενώ γενικά στην περιοχή του Μαραθώνα θα απολαύσετε έναν εύφορο κάμπο, περίπου 12 χιλιόμετρα αμμουδερής παραλίας και το περίφημο πευκοδάσος του Σχοινιά.

 

Αθήνα: Πέντε μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε το Σαββατοκύριακο