Δύσκολη μοιάζει να είναι η συγκέντρωση των 200 ψήφων, που επιτάσσει το Σύνταγμα, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού. Όπως έγινε αντιληπτό από τις τοποθετήσεις των κομμάτων στη Βουλή, τα έξι κόμματα τοποθετούνται με τρία έντονα «ναι» και ισάριθμα ηχηρά «όχι».

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

Η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση τάσσονται υπέρ του νέου νοθετήματος, το οποίο απαλείφει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε ο προηγούμενος νόμος του Δεκεμβρίου 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 καταψηφίζουν, με διαφορετικό ωστόσο σκεπτικό το κάθε κόμμα.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, όπου εισήχθη το νομοσχέδιο προς επεξεργασία, στο επίκεντρο των αγορεύσεων των εισηγητών των κομμάτων βρέθηκε η αντιπαραθέση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι βολές των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, τόσο προς την κυβέρνηση για «ευκαιριακή αντιμετώπιση του θέματος», όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για “νέα κυβίστηση μετά τις δηλώσεις Τζάκρη για άρση όλων των περιορισμών”.

Ισότιμοι οι Έλληνες της διασποράς

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρατήρησε πως «η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην επιτροπή μας και θα καταλήξει με την ψηφοφορία στην ολομέλεια, θα κρίνει τελικά δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα: Πρώτον, εάν η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει το καθήκον της, ρυθμίζοντας και κατοχυρώνοντας οριστικά την δυνατότητα των Ελλήνων της Διασποράς -όλων των Ελλήνων της Διασποράς- να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν ισότιμα με τους εντός των συνόρων Έλληνες την ιστορική διαδρομή του έθνους, χωρίς περιττές προϋποθέσεις, χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, χωρίς γραφειοκρατικά αναχώματα.

Προβληματική διαδικασία

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι σύρει την Βουλή σε μια εξαρχής προβληματική διαδικασία, δεδομένου ότι, αντί να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος (ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε με 190 ψήφους) προχωρεί σε νέα νομοθέτηση, μετερχόμενη “φθηνούς επικοινωνιακούς λόγους”.
Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να εργαλειοποιήσει την ψήφο των απόδημων και απέδοσε «το πυροτέχνημα αυτό» σε προσπαθεια της κυβέρνησης «να αλλάξει ατζέντα» από τα φλέγοντα θέματα στα οποία απέτυχε, αλλά και σε έναν «γενικότερο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό: την πρόθεση του υπουργού να αποδράσει από την υποχρέωσή του να εφαρμόσει τον νόμο».

Στέλνουν την μπάλα στην εξέδρα

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, η Ευαγγελία Λιακούλη, από την αρχή της ομιλίας της απευθύνθηκε στον Γιώργο Κατρούγκαλο για να πει ότι «στέλνει την μπάλα στην εξέδρα», ακριβώς «γιατί θέλει να διακοπεί ο αγώνας», όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο -δεν απαντά όμως στο ένα και μοναδικό ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή: “Θέλουμε ή δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού;”».
«Θα πρέπει να απαντήσουμε. Η συζήτηση είναι αυτή και είναι πολιτική. Θέλετε να ψηφίζουν; Ναι ή όχι; Μας είπαμε για τους κόφτες που θέλατε να βάλετε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που είπατε, είναι πως δεν θέλετε να προσμετράται η ψήφος τους στο εθνικό αποτέλεσμα. Ξέρει λοιπόν ο κόσμος ότι εσείς δεν θέλετε», είπε η κ. Λιακούλη προς τον κ. Κατρούγκαλο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κυβίστηση και ανακυβίστηση» σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη.

Οι θύτες εμφανίζονται ως προστάτες

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, αφού καταλόγισε στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι μιλούν σαν να προέρχονται από παρθενογέννηση, είπε πως «επειδή η κ. Τζάκρη έκανε αυτές τις ανεκδιήγητες δηλώσεις, η κυβέρνηση ανοίγει νομοπαρασκευστική συζήτηση» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πολιτική προτεραιότητά της είναι «να γίνει εδώ ένα δικομματικό σόου».
«Αποδεικνύεται έτσι, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός όλων, τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των ομογενών και η απροκάλυπτη και αποκρουστική ψηφοθηρία. Τους αντιμετωπίζετε σαν κουκιά και την ίδια ώρα είστε τα κόμματα που ευθύνεστε για τον ξεριζωμό τους. Σήμερα οι θύτες εμφανίζονται ως προστάτες» ανέφερε ακόμη ο κ. Γκιόκας

Όλοι οι Έλληνες να ψηφίζουν

Από την Ελληνική Λύση, ο Κωνσταντίνος Χήτας επανέλαβε την θέση του κόμματός του «όλοι οι Έλληνες να ψηφίζουν” και προσέθεσε ότι η θέση αυτή αποτελεί βαθιά πίστη, εν αντιθέσει με το κυβερνών κόμμα που βλέπει σαν ψηφοδέλτια τους Έλληνες του εξωτερικού και δεν χάνει ευκαιρία να τους εκμεταλλευτεί μόνο και μόνο για την ψήφο τους».

Συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής της, ότι το κόμμα της αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουν συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας οι Έλληνες του εξωτερικού, επανέφερε ωστόσο την πρόταση για διαχωρισμό τους σε εκείνους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και σε όσους ζουν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ώστε οι μεν πρώτοι να ψηφίζουν για την Περιφέρεια στην οποία ανήκαν πριν φύγουν από την χώρα, οι δε δεύτεροι να εκλέγουν εκπροσώπους τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.