Με «καύσιμα» τις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου και τους αναβαθμισμένους στόχους κερδοφορίας που ανακοινώθηκαν, οι αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών κατακτούν συνεχώς ιστορικά υψηλά τις τελευταίες ημέρεςμπαίνοντας ταυτόχρονα στα «ραντάρ» ολοένα και περισσότερων διαχειριστών κεφαλαίων.
Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να συντηρήσουν το θερμό επενδυτικό κλίμα, σπεύδουν να προγραμματίσουν μπαράζ συναντήσεων με επενδυτές μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Στα τραπεζικά επιτελεία δεν δείχνουν να προβληματίζονται από το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη από την αρχή του έτους κέρδη της τάξης του 40% και οι μετοχές έχουν ήδη καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά που τις χώριζε από τις ευρωπαϊκές σε όρους αποτίμησης και μάλιστα εκτιμούν ότι θα συνεχίζουν να προσελκύσουν το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το P/E των τραπεζικών με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη 2025 διαμορφώνεται σε 7,55 και το P/TBV σε 0,96, με τη μερισματική απόδοση να ξεπερνά το 4%, οι βασικοί δείκτες αποτίμησης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι πλέον ευθέως συγκρίσιμη με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και έχει καλυφθεί το χάσμα των προηγούμενων ετών. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν αναλυτές, μπορεί να δικαιολογηθεί η συνέχιση μιας υπεραπόδοσης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ξεπερνούν καθαρά τις ευρωπαϊκές ως τώρα.
Ειδικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, τονίζουν τραπεζικές πηγές στην “a” οι τραπεζικές μετοχές έχουν πάρει μεγάλη ώθηση από μεγάλα χαρτοφυλάκια που είχαν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις κερδών τον Απρίλιο λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η πολιτική δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ, αλλά πλέον διαπιστώνουν την ισχυρή ανοδική δυναμική και… «επιστρέφουν μαζικά στο τρένο».
Επί της ουσίας όμως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ισχυρή βάση στις τραπεζικές μετοχές έδωσαν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και η καθοδήγηση που έδωσαν οι διοικήσεις για το 2025, προβλέποντας ότι θα φθάσουν ή θα ξεπεράσουν τους στόχους των επιχειρησιακών σχεδίων, καθώς μάλιστα επιβεβαίωσαν ότι οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές στο περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων.
«Εκτός από τα βασικά μεγέθη και την αύξηση της κερδοφορίας στο α’ τρίμηνο κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι, οι τράπεζες παρουσιάζουν ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις με κυριότερη την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, την αύξηση των διανεμόμενων κερδών και τον χαμηλό βαθμό των προβλέψεων» τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος τραπεζίτης.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί θετικά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πολύ υψηλά πλεονάσματα και βρίσκεται σε τροχιά συνεχών αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Το πάρτι καλά κρατεί
Απόλυτος εκφραστής του θετικού αυτού κλίματος είναι το ίδιο το ταμπλό στο ΧΑ. Ο Τραπεζικός Κλάδος παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής της εγχώριας κεφαλαιαγοράς από την αρχή του έτους έχοντας επιτύχει απόδοση της τάξης του 40%, επιτυγχάνοντας υψηλό 9,5 ετών έναντι +25% του Γενικού Δείκτη και +28% του FTSE 25.
Όλα τα βλέμματα των επενδυτών στο Χ.Α. είναι στραμμένα στις τραπεζικές μετοχές καθώς το εντυπωσιακό ράλι τους μέσα στον Μάιο, με κέρδη έως 26%, δίνει την ώθηση για να καταρρίπτει αλλεπάλληλα ρεκόρ 15ετίας ο Γενικός Δείκτης, που έχει διασπάσει την αντίσταση των 1.800 μονάδων και οδεύει για τον έβδομο συνεχή μήνα ανόδου.
Απόλυτος πρωταγωνιστής η μετοχής της Alpha Bank που κατέκτησε και τα 2,7 ευρώ με τα κέρδη από την αρχή του έτους να ξεπερνούν ήδη το 65%. Μάλιστα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδες τοποθετεί την τιμή στόχο για την μετοχή στα 3,2 διατηρώντας την σύσταση «αγορά»
Η Εθνική Τράπεζα υπερέβη τα 10,5 ευρώ με την απόδοση της μετοχής να ξεπερνά από την αρχή του έτους το 35% και μαζί με την Alpha Bank έκλειναν αμφότερες στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2015.
Το ρεκόρ 4ετίας επέκτεινε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έφτασε πάνω από τα 5,85 ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021, ενώ από την 1/1/2025 τρέχει με κέρδη σχεδόν 50%.
Για το 2025 η Eurobank μετρά απόδοση της τάξης του 20%.
Στην παρέα των ιστορικών υψηλών προστίθεται και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έφτασε στα 6,7 ευρώ, με τη μετοχή να οδεύει προς ένταξη στον FTSE 25. Νέο υψηλό και για την Optima, στα 18,22 ευρώ, μεκαύσιμο τόσο τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της τράπεζας το Q1 όσο και τη διανομή ισχυρού μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος κινείται σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα, εν αναμονή του split στα τρία (3ν/1π) που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Ο Μάιος των ρεκόρ
Παρότι υπάρχουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό αρκετές «βαριές» μετοχές που κερδίζουν έδαφος και συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, την τάση της αγοράς καθορίζουν τον Μάιο οι τραπεζικές μετοχές, που είχαν οδηγήσει τη χρηματιστηριακή κούρσα το α’ τρίμηνο, αλλά εμφάνισαν σημάδια κόπωσης τον Απρίλιο, εν μέσω της αναταραχής που είχαν προκαλέσει οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως φαίνεται στον πίνακα, μέσα στον Μάιο οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς, που θεωρούνται ως ελκυστικότερα αποτιμημένες, έχουν τον Μάιο κέρδη 25,8 και 16%, αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη της Εθνικής ξεπερνούν το 9%. Από την αρχή του έτους, η Alpha σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο 65,4% και η Πειραιώς 48%.
Οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών τον Μάιο και το 2025
20/5/2025 | 30/4/2025 | Δ (%) | 31/12/2024 | Δ (%) | |
ALPHA | 2,68 | 2,13 | 25,82 | 1,62 | 65,43 |
ΠΕΙΡΑΙΩΣ | 5,7 | 4,91 | 16,09 | 3,85 | 48,05 |
OPTIMA BANK | 17,96% | 16,00 | 12,25 | 12,94 | 38,87 |
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ | 10,35 | 9,29 | 11,41 | 7,66 | 35,12 |
EUROBANK | 2,663 | 2,48 | 7,38 | 2,23 | 19,42 |
Οι προσδοκίες για deals
Ένας ακόμη παράγοντας που πυροδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές είναι οι δρομολογημένες κινήσεις επέκτασης των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών με σημαντικά deals εξαγορών, όχι μόνο σε κλάδους του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα (ασφάλειες, asset management), αλλά και σε τραπεζικές εξαγορές στο εξωτερικό.
Η συγκεκριμένη στρατηγική βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς και της Ελληνικής από τη Eurobank ενώ σε όλες τις εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι αναλυτές επισημαίνουν ως εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν πολύ μεγάλα αποθέματα πλεονάζοντος κεφαλαίου, που οι διοικήσεις δεν μπορεί παρά να αξιοποιήσουν και μέσω εξαγορών.
Για παράδειγμα και σύμφωνα με υπολογισμούς που είχε κάνει πρόσφατα η Mediobanca, το πλεόνασμα κεφαλαίου της Alpha Bank είχε εκτιμηθεί σε 1,1 δισ. για το 2025, της Εθνικής σε 1,8 δισ., της Πειραιώς σε 400 εκατ. ευρώ και της Eurobank σε 1 δισ. ευρώ. Έχοντας συνολικά συγκεντρώσει μια κεφαλαιακή «δύναμη πυρός», που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, οι αναλυτές της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζες της Ιταλίας προεξοφλούσαν ότι οι τραπεζικές διοικήσεις θα προχωρήσουν αργά ή γρήγορα και σε νέα, σημαντικά deals.
Οι αναμενόμενες εξαγορές τροφοδοτούν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, με αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου, που ήδη έχει ανεβεί το 2024 πάνω από το 12% και ξεπερνά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη (9,5%) με σημαντική διαφορά.
Με αυτά τα δεδομένα, η άνοδος των μετοχών που έχει σημειωθεί ως τώρα όχι μόνο δεν κρίνεται αδικαιολόγητη αλλά θα μπορούσε να συνεχιστεί ή και να επιταχυνθεί, αν αρχίσουν να επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες της αγοράς για σημαντικές συμφωνίες και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο νέο διεθνές σοκ, όπως αυτό του Απριλίου.
Με μια βαλίτσα στο χέρι οι τραπεζίτες
Εν μέσω του θερμού χρηματιστηριακού κλίματος οι Έλληνες τραπεζίτες ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα νέο γύρο συναντήσεων με ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο των investor events που διοργανώνουν ανά την Ευρώπη οι ξένες επενδυτικές τράπεζες.
Έχοντας στις αποσκευές τους τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αλλά και σαφή εικόνα για την πορεία των μεγεθών το δεύτερο τρίμηνο, οι διοικήσεις των τεσσάρων πιστωτικών ομίλων έχουν τις επόμενες εβδομάδες προγραμματισμένες επαφές με fund managers σε Μιλάνο, Μαδρίτη, Βερολίνο και Λονδίνο.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, την δεδομένη χρονική στιγμή στα επιχειρήματα των ελληνικών τραπεζών πρέπει να προστεθούν η υποχώρησε προς ώρας των συνεπειών της επιθετικής δασμολογικής ρητορικής Ν. Τραμπ και των προεκτάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικές του ίδιου, ενώ δεν εκφράζονται ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών με τον μέσο δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 2,77%, από 2,76% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Η αρχή έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μιλάνο όπου η αμερικανική τράπεζα JP Morgan διοργάνωσε μεγάλο επενδυτικό event με την συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών και από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ακολουθεί την 5η Ιουνίου 2025 το συνέδριο που διοργανώνει η Bank of America στη Μαδρίτη.
Το επόμενο ραντεβού με τους ξένους fund managers έχει οριστεί το διήμερο 10-12 Ιουνίου στο Βερολίνο, στο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνει η Goldman Sachs. Τελευταίος προγραμματισμένος σταθμός είναι η 1η Ιουλίου στο Λονδίνο, στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η ιαπωνική Nomura.
Σειρά επαφών θα πραγματοποιήσουν οι διοικητικές ομάδες με διαχειριστές και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με σημεία αναφοράς το συνέδριο της HSBC την επόμενη εβδομάδα, αλλά και αυτό της Bank of America στο Μαϊάμι.
Το ελληνικό αφήγημα
Βασικές παράμετροι στο επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών, είναι η ισχυρή πιστωτική επέκταση, που έρχεται κυρίως από Ελλάδα και δευτερευόντως από τη συμμετοχή τους σε κοινοπρακτικά σχήματα χορηγήσεων ξένων εταιρειών – projects και οι μερισματικές αποδόσεις, που ενισχύονται σταδιακά ώστε να φθάσει προς τα επίπεδα του 60% – 65%, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το μέσο payout διαμορφώθηκε στο 44,5% από τα κέρδη χρήσης του 2024 και θα ανέβει φέτος προς το 52,5% για φετινή χρονιά, χτίζοντας έτσι ένα σταθερό προφίλ. Οι ελληνικές τράπεζες μοιράζουν σχεδόν 1,487 δισ. ευρώ από τα περσινά κέρδη, ενώ εάν προστεθούν και τα buybacks που κινητοποιούνται η συνολική επιβράβευση ξεπερνά τα 2,23 δισ. ευρώ.
Επίσης οι τραπεζίτες ποντάρουν πολλά στην περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από asset management και bancassurance, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στη δυνατότητα διεύρυνσης της βάσης εσόδων και κερδοφορίας τους, μέσω εξαγορών και εξωστρέφειας, με τις τράπεζες να «ζεσταίνουν τις μηχανές» Ήδη, υλοποιούν κινήσεις τόσο γεωγραφικής, όσο και λειτουργικής διαφοροποίησης των πηγών εσόδων τους, αξιοποιώντας τα ισχυρά κεφαλαιακά πλεονάσματα που διαθέτουν.
Στις πρόσφατες ενημερώσεις που έκαναν οι διοικήσεις των τραπεζών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου υπογράμμισαν ότι ο στόχος για το καθαρό επιτοκιακό έσοδο NII της φετινής οικονομικής χρήσης παραμένει αμετάβλητος παρά την επίδραση από τη μείωση των επιτοκίων.Σε ερωτήσεις αναλυτών αν αλλάζουν οι στόχοι (σ.σ.: το guidance) για το 2026-2027, αρκέστηκαν να επισημάνουν ότι η εικόνα ως προς αυτό θα είναι πιο καθαρή αφού κλείσει και το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.
Παρότι οι τραπεζίτες έκαναν νύξη – κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων – για πιθανή αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, βάση στην οποία έχουν καθοριστεί τα business plans για φέτος, το πνεύμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για την επίτευξη των στόχων τους για τα καθαρά έσοδα από τόκους κερδίζει τις εντυπώσεις των ξένων διαχειριστών.
Από την άλλη, σκεπτικισμός επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για τη χαμηλή δυναμική που παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια, και την ήπια ζήτηση από το retail.