Ο στόχος είναι τα τραπεζικά καταστήματα ανά τράπεζα να μειωθούν στα 280 με 300 και ο αριθμός των εργαζομένων να είναι κάτω από τις 6.000 άτομα ανά τράπεζα. Η εικόνα μόνο αισιόδοξη δεν είναι για τους τραπεζοϋπαλλήλους και δη εκείνους που η ηλικία τους είναι πάνω από τα 55 έτη και έχουν αρκετά χρόνια μπροστά τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Οι τράπεζες, στην κυριολεξία, ωθούν ένα τμήμα του προσωπικού τους προς την έξοδο με δέλεαρ την αποζημίωση και το bonus της εθελουσίας, το οποίο φτάνει και τις 180 χιλιάδες ευρώ και –τηρουμένων των αναλογιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους– προσφέρει ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Φέτος από τις τράπεζες με εθελούσιες αποχώρησαν περισσότεροι από 2.200 εργαζόμενοι, καθώς από δύο προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης «έτρεξαν» οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, ενώ ανάλογο πρόγραμμα εφάρμοσε και η Alpha Bank, όπως και η Attica Bank.

Δυναμικά είχαν κινηθεί και το 2020 τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου καθώς αποχώρησαν περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι – στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που μετακινήθηκαν στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, τους γνωστούς servicers.

 

Η εικόνα για το νέο έτος

Η εικόνα είναι ίδια και για το 2022, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις συστημικές τράπεζες τον μικρότερο αριθμό καταστημάτων έχει η Eurobank (με λιγότερα από 300 καταστήματα) και τον μικρότερο αριθμό εργαζομένων η Alpha Bank (κάτω από 6.000 εργαζόμενους).

Σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δίκτυο 1.500 καταστημάτων και απασχολούν περί τα 29.000 άτομα προσωπικό. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει σε γενικές γραμμές το κλείσιμο 300 καταστημάτων και την αποχώρηση περίπου 5.000 εργαζομένων.

Μέσα στην πανδημία οι τράπεζες επιτάχυναν την ψηφιακή μετάβασή τους, ενώ και οι συναλλαγές μέσω e-banking και mobile banking εκτινάχθηκαν, τα τραπεζικά γκισέ βγαίνουν off και ο ρόλος των καταστημάτων γίνεται πλέον περισσότερο συμβουλευτικός. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν ανακατατάξεις στη διάρθρωση του δικτύου καταστημάτων και στον ρόλο των εργαζομένων.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι αποχωρήσεις, οι τράπεζες προχωρούν και σε προσλήψεις προσωπικού με τους πληροφορικάριους να είναι οι πλέον περιζήτητοι και καλοπληρωμένοι.

Οι εθελούσιες θα συνεχιστούν και το 2022

Με επιστολή του στις αρχές Δεκεμβρίου προς τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, ο CEO της, Παύλος Μυλωνάς, έδωσε το περίγραμμα για τη νέα χρονιά, αναφέροντας σαφώς ότι οι εθελούσιες αποχωρήσεις θα συνεχιστούν και το 2022.

«Υιοθετούμε στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού που απευθύνονται σε συγκεκριμένους χώρους ή και ρόλους. Θα είναι η προτιμητέα επιλογή μας εφεξής και θα υλοποιείται σε περιοχές όπου η αναδιάρθρωση δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για αλλαγή», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μυλωνάς.

Και ακόμα έκανε αναφορά στο σχέδιο μετασχηματισμού που υλοποιεί η ΕΤΕ καθώς προχωρά σε δομικές αλλαγές του λειτουργικού της μοντέλου και με πιο λιτό οργανόγραμμα. Η τράπεζα ψηφιοποιείται και κλείνουν καταστήματα. Για την αναδιάταξη του δικτύου ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι καταργούνται θέσεις, και πως το προσωπικό εκπαιδεύεται καθώς ο ρόλος του θα είναι πλέον συμβουλευτικός, αφού οι κλασικές συναλλαγές περιορίζονται.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που «έτρεξε» η Εθνική μέσα στο έτος και το οποίο πρόσφερε maximum ύψος αποζημίωσης και bonus τις 180 χιλιάδες ευρώ.

Η εθελούσια, που μόλις ολοκληρώθηκε, απευθυνόταν κυρίως στο προσωπικό που εργάζεται σε θέσεις που θα καταργηθούν λόγω της ψηφιοποίησης, όπως και στους 200 εργαζόμενους στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι οποίοι είχαν και την εναλλακτική να ακολουθήσουν την τιτλοποίηση Frontier που πέρασε στη doValue και να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας διαχείρισης.

Τράπεζα Πειραιώς

Πρόσφατα ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα περιορισμού του δικτύου καταστημάτων και στη μείωση του προσωπικού.

Η τράπεζα, όπως είπε, έχει στόχο να μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων στα 380 από 437 και το προσωπικό θα μειωθεί στα 7.500 άτομα έναντι 9.400 (Σεπτέμβριος 2021), με ανάλογη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 75 εκατ ευρώ –μέχρι το 2024–, το οποίο θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ από 424 εκατ. ευρώ το 2020.

Η Πειραιώς «έτρεξε» δύο προγράμματα εθελούσιας εξόδου μέσα στο 2021 –Απρίλιο και Νοέμβριο– προσφέροντας μέγιστο ύψος αποζημίωσης και bonus μέχρι 200.000 ευρώ. Τα προγράμματα αφορούσαν σε στοχευμένες ομάδες εργαζομένων σε κεντρικές μονάδες και καταστήματα.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου η Alpha Bank ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου –πρόσφερε μέγιστη αποζημίωση και bonus 150 χιλιάδες ευρώ–, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι και έγινε η πρώτη τράπεζα που μείωσε τον αριθμό του προσωπικού κάτω από τα 6.000 άτομα.

Παράλληλα, η τράπεζα δρομολογεί περί τις 200 νέες προσλήψεις προσωπικού, με ειδίκευση στους τομείς του digital, IT, marketing, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το πρόγραμμα του ψηφιακού της μετασχηματισμού.

Εθελούσιες και κλείσιμο καταστημάτων

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 5ετία 2016-2020 έκλεισαν 582 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 8.677 άτομα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το 2016, το δίκτυο των τραπεζών -μελών της ΕΕΤ αριθμούσε 2.206 καταστήματα που το 2020 μειώθηκαν στα 1.624. Αντίστοιχα ο αριθμός των εργαζομένων από τις 41.119 άτομα μειώθηκε στις 32.542.

Το 2020 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποχώρησαν περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι, με τα στοιχεία της ΕΕΤ να δείχνουν ότι:

Η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το προσωπικό της στα 9.593 άτομα από 10.734 το 2019.

Η Εθνική Τράπεζα περιόρισε το προσωπικό της σε 7.822 εργαζόμενους από 8.774 το 2019.

Η Eurobank περιόρισε το προσωπικό της σε 6.774 εργαζόμενους από 8.556 το 2019 (περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν στην doValue)

Η Alpha Bank μείωσε το προσωπικό της σε 6.316 εργαζόμενους από 6.969 το 2019.