Αποφασισμένες να «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες ώστε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να επιστρέψει στο ταμπλό του ΧΑ μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο είναι οι χρηματιστηριακές αρχές σε Αθήνα και Λευκωσία.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα είναι ταχύτατη και θα δούμε την μετοχή στο ταμπλό του ΧΑ εντός του Φθινοπώρου» δηλώνει στο «R» υψηλόβαθμη χρηματιστηριακή πηγή.

Μάλιστα στην αγορά επισημαίνουν ότι επιταχυντικά στη όλη διαδικασία λειτουργεί τόσο το επικείμενο placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας όσο και φυσικά οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς άπαντες θέλουν να έχουν κλείσει μέχρι τότε τις «εκκρεμότητές» τους, ενώ ενισχυτικά στην όλη διαδικασία λειτουργεί και το γεγονός ότι το εγχείρημα έχει την στήριξη των μεγαλομετόχων της τράπεζας.

Το σημείο κλειδί καθώς θα οριστεί και το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα είναι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου με θέμα την διαγραφή από το LSE και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ενισχυτικά στην προσπάθεια της διοίκησης και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου λειτουργούν και τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα με τα κέρδη να καταγράφουν αύξηση κατά 23% στα 270 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η διοίκηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης πολύ υψηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Αναμένει, πλέον, καθαρά έσοδα από τόκους περίπου 800 εκατ. ευρώ φέτος και άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2025, ανεβάζοντας αντίστοιχα και την πρόβλεψη για τη διανομή μερίσματος στο 50% των κερδών (από εύρος 30-50% προηγουμένως).

Η μερισματική απόδοση του 2023, στο 6,2% αναμένεται να ανέβει στο 8,6% φέτος και σε επίπεδα άνω του 9% το 2025 και το 2026.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Euroxx δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 6,5 ευρώ, με σύσταση overweight έναντι του τελευταίου κλεισίματος στα 4,03 ευρώ.

Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος

Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ επιβεβαιώνει την «αναζωπύρωση» του ενδιαφέροντος για το επενδυτικό εργαλείο του Χρηματιστηρίου από μια σειρά πιστωτικά ιδρύματα καθώς τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες δεν επέτρεπαν στις εταιρείες να σκεφτούνε το χρηματιστήριο σαν πηγή άντλησης κεφαλαίων.

Ωστόσο οι εισαγωγές που καταγράφονται τα δύο τελευταία χρόνια ακόμη και μεγάλων εταιρειών όπως ήταν το αεροδρόμιο τις αρχές αυτού του χρόνου, το οποίο άντλησε πολύ σημαντικά κεφάλαια και δημιούργησε ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, δείχνουν ότι το κλίμα αλλάζει ακόμη και από πλευράς των τραπεζών.

Το νέο χρηματιστηριακό προφίλ της Attica Bank

Την αρχή έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση της Optima bank αποτελώντας την πρώτη τράπεζα που πέρασε την είσοδο του ΧΑ μετά από 17 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα με αξιοσημείωτη επιτυχία.

Την ίδια στιγμή, το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας το ερχόμενο Φθινόπωρο, δεν αλλάζει τα δεδομένα μόνο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά στο .. χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μετά την έκδοση των νέων μετοχών, άλλωστε, στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν, τόσο οι υφιστάμενοι, όσο και νέοι μέτοχοι και την κάλυψη τυχόν αδιάθετων, το μετοχικό προφίλ του νέου τραπεζικού ομίλου θα μεταβληθεί.

Ψάχνεται η Συνεταιριστική Χανίων

Το παράδειγμα της Optima Bank έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον της Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Ήδη η διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί την δημιουργία ενός business plan που θα περιλαμβάνει την πανελλαδική επέκταση της τράπεζας, μετά και τη χορήγηση της σχετικής άδειας, αλλά και τη μετατροπή σε Α.Ε., έτσι ώστε μέσα στην επόμενη διετία να εκκινήσει και η διαδικασία εισόδου στο ΧΑ.

Τα σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υποστηρίξει το Wenger Capital Sicav, ένα επενδυτικό fund, τσέχικων συμφερόντων, με έδρα τη Μάλτα, που έχει εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έθεσε προσφάτως σε λειτουργία και τη δική της ΑΕΕΑΠ, τη μοναδική στην Κρήτη, με ακίνητα, τόσο της τράπεζας, όσο και της “Κρητικά Ακίνητα” που είναι θυγατρική της σε ποσοστό 80%, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την εισαγωγή της στο ΧΑ σε περίπου 1,5 χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: