search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Στόχος η επιστροφή στην αγορά των Βαλκανίων το 2023

Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να απεμπολήσουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων την τελευταία δεκαετία.

Τράπεζες: Στόχος η επιστροφή στην αγορά των Βαλκανίων το 2023

Να ενισχύσουν την παρουσία τους στα Βαλκάνια και μέσω αυτής τις πηγές κερδοφορίας τους επιδιώκουν και πάλι οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες στο παρελθόν είχαν έντονη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να απεμπολήσουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων την τελευταία δεκαετία.

Τώρα όμως φαίνεται πως ήρθε και πάλι η ώρα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Την πλέον δυναμική παρουσία στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχει η Eurobank η οποία παραμένει προσηλωμένη στην  ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της.

Λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή του 2022 η τράπεζα ανακοίνωσε πως απέκτησε ένα επιπλέον ποσοστό 3,2% στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου,  έναντι τιμήματος 16,74 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο  29,2% και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει και επιπλέον μερίδιο προσεχώς.

Η τράπεζα αναζητά και δηλώνει παρούσα σε κάθε ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης διεθνώς.

Εξάλλου το 30% της κερδοφορίας της να προέρχεται από το δίκτυο εξωτερικού, και όπως προβλέπεται  τα κέρδη το 2022 από τις διεθνείς δραστηριότητες θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, από τα 150 εκατ. ευρώ το 2021.

Στο 9μηνο φέτος τα καθαρά κέρδη από τις  δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν 153εκ. ευρώ, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 16,4% και ανήλθαν σε 223εκ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 44,6% σε 197εκ. ευρώ το εννεάμηνο 2022.

Το 46% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 44% από αυτές στην Κύπρο.

Και όπως είναι γνωστό  στις αρχές Δεκεμβρίου η Eurobank προχώρησε σε  συμφωνία για την απόκτηση του δικτύου της BNP Paribas στην Βουλγαρία, μέσω της θυγατρικής της Postbank.

Σήμερα η Eurobank  έχει παρουσία στην  Βουλγαρία με την Postbank, στην  Σερβία με την  Eurobank Serbia, στην Κύπρο με την Ελληνική Τράπεζα στην οποία ελέγχει το 26%, στη Μεγάλη Βρετανία και στο Λουξεμβούργο με την θυγατρική της Eurobank Private Bank Luxembourg.

Η Alpha Bank από το δίκτυο της σε Κύπρο,  Ρουμανία και Λουξεμβούργο, είχε στο 9μηνο 2022 κέρδη  προ προβλέψεων 40,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα πέρυσι αποχώρησε από την Αλβανία, πωλώντας την εκεί θυγατρική της.

Τα προ προβλέψεων κέρδη της Εθνικής Τράπεζας από τις δραστηριότητες εξωτερικού διαμορφώθηκαν στο 9μηνο 2022 στα 15 εκατ ευρώ, με την τράπεζα να έχει παρουσία σε Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα και στην Αίγυπτο.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου δραστηριοποιείται, χωρίς ωστόσο η έκθεση της –δεν υπερβαίνει το 0,2% του συνολικού της ενεργητικού- να δημιουργεί ανησυχία. Η Πειραιώς δραστηριοποιείται και στην Γερμανία.

Τώρα στόχος της Πειραιώς είναι να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της ψηφιακής τράπεζας που «κτίζει» σε συνεργασία με την  Natech.

Η νέα πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη: