Την ώρα που ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τράμπ με ένα πλήθος «αμοιβαίων δασμών» σε περισσότερες από 180 χώρες, κλυδωνίζει τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα θετικά σχόλια των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων του πλανήτη που τις κατατάσσουν μεταξύ των καλύτερων επενδυτικών επιλογών.
Την αρχή έκανε η Fitch αναβαθμίζοντας τις ελληνικές τράπεζες και ακολούθησαν UBS και Deutsche Bank που τις χαρακτήρισαν πόλο έλξης των επενδυτών.
Αναλυτικότερα η Fitch επικαλούμενη την βελτίωση του πιστωτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών προχώρησε στην αναβάθμιση τους καθώς πλέον έχουν ένα μεγαλύτερο ιστορικό υγιούς παραγωγής κερδών, έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης του ενεργητικού και εμφανίζουν ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση και σταθερή χρηματοδότηση με βάση τις καταθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας κατά ένα σκαλοπάτι σε BBB-/Stable (επενδυτική βαθμίδα) από BB+/Positive καθώς και της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε BB+/Positive από BB/Positive.
Η αναβάθμιση της Εθνικής αντικατοπτρίζει τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων των υγιών κερδών και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και των πιστωτικών ζημιών.
Για την Alpha η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (που περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκλειστεί), της βελτιωμένης κερδοφορίας και των υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Η αναβάθμιση της Eurobank αντικατοπτρίζει τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των υγιών κερδών, της βελτιωμένης διεθνούς διαφοροποίησης μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και πιστωτικών ζημιών.
Οι αναβαθμίσεις της Πειραιώς αντικατοπτρίζουν τις συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και των πιστωτικών ζημιών, καθώς και σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας και των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Οι λόγοι της αναβάθμισης
Όπως σημειώνει η Fitch, οι αναβαθμίσεις εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.
Ο οίκος εκτιμά ότι θα προκύψουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες από την ανθεκτική ανάπτυξη 2,3% της Ελλάδας, η οποία είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, το 2025 και το 2026, λόγω των αυξήσεων των πραγματικών μισθών, της μείωσης της ανεργίας και των σταθερών επενδύσεων. Η δυναμική της εγχώριας ανάκαμψης αντισταθμίζει σε γενικές γραμμές τους εξωτερικούς κινδύνους, σημειώνεται.
Η Fitch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν υγιή λειτουργικά κέρδη το 2025-2026 παρά την πτώση των επιτοκίων, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, και των χαμηλότερων πιστωτικών ζημιών. Οι τράπεζες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες, την υγιή λειτουργική αποτελεσματικότητα και την αυξημένη ψηφιοποίηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τέσσερις τράπεζες θα μειωθεί στο 2,5% κατά μέσο όρο έως το τέλος του 2026.
Τα κεφαλαιακά buffers θα παραμείνουν ικανοποιητικά καθώς η βελτιωμένη δημιουργία κερδών θα απορροφήσει τις επιπτώσεις της αύξησης των δανείων, των σχεδιαζόμενων εξαγορών για τη διαφοροποίηση των εσόδων, της αύξησης των διανομών κεφαλαίων και των επερχόμενων κεφαλαιακών κανονισμών.
UBS: στο στόχαστρο των ανεπτυγμένων αγορών οι ελληνικές τράπεζες
Στις προτιμήσεις των επενδυτών των ανεπτυγμένων αγορών έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την κρίση χρέους αποτελούσαν πεδίο δράσης κυρίως των επενδυτών των αναδυόμενων αγορών, όπως διαπιστώνει η UBS.
Μιλώντας για το ισχυρό ράλι που σημειώνει ο κλάδος από τις αρχές του έτους, η UBS το αποδίδει στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και τα αναθεωρημένα business plans,τα οποία έδειξαν ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ήταν υπερβολικά χαμηλές, την ώρα που τα payouts επίσης συνέχισαν να αυξάνονται. Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων.
Εξετάζοντας τις επενδυτικές θέσεις στις συστημικές τράπεζες, η UBS διαπιστώνει ότι Εθνική και Πειραιώς εμφανίζουν μείωση στον «συνωστισμό» (crowding) από τις αρχές του έτους, ενώ η Alpha παρουσιάζει μεγάλη αύξηση και η Eurobank παραμένει η τράπεζα με τον μικρότερο συνωστισμό, καθώς η μετοχή της έχει μείνει πίσω από τις αρχές του έτους (με άνοδο 11% έναντι +36% για την Alpha, +31% για την Πειραιώς και +23% για την Εθνική).
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν χαμηλότερο crowding σε σχέση με τις άλλες στην κατηγορία EMEA, σημειώνει η UBS, δηλώνοντας θετική απέναντι στον κλάδο.
Ο οίκος δίνει σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες, με την Eurobank να εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου έως την τιμή-στόχο (30%) καθώς και απόδοση διανομής κεφαλαίου 7,5%.Η UBS δηλώνει επίσης ότι της αρέσει η Πειραιώς για τις προοπτικές re-rating, αφού προσφέρει περιθώρια ανόδου 25% και απόδοση 8,6%.
«The place to be» οι ελληνικές τράπεζες από την Deutsche Bank
Οι ελληνικές τράπεζες είναι «the place to be» (το μέρος να επενδύσει κάποιος), λόγω των αποτιμήσεων και του momentum τους, δηλώνει η Deutsche Bank, καθώς αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Τράπεζα Κύπρου.
Εμφανίζοντας έναν συνδυασμό πολύ υψηλής αύξησης δανείων και ακόμα φθηνών αποτιμήσεων, οι ελληνικές τράπεζες είναι ανάμεσα στις καλύτερα τοποθετημένες στην Ευρώπη για ακόμα μεγαλύτερο re-rating, εκτιμά ο γερμανικός επενδυτικός οίκος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο κλάδος εμφανίζει μέσο P/E για το 2026 στο 6-7x και P/TBV στο 0.8-1.0x, με RoTE 12-15%.
Εμφανίζοντας καλύτερες προοπτικές, σταθερότητα αλλά και απαράμιλλη ανάπτυξη και υψηλότερες αποδόσεις κεφαλαίου προς τους μετόχους (βλέπει περιθώρια για payouts ακόμα μεγαλύτερα από το 50-60% στο οποίο στοχεύουν οι διοικήσεις), οι ελληνικές τράπεζες είναι μια πρόταση αξίας που δύσκολα βρίσκεται αλλού, σημειώνει η Deutsche Bank.
Η πρώτη προτίμησή της είναι η Eurobank (σύσταση αγοράς και αύξηση της τιμής-στόχου στα 3,6 ευρώ από 2,95 ευρώ), καθώς είναι δομικά ισχυρή και έχει περιθώρια να ξεπεράσει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, την ώρα που εμφανίζει μη απαιτητική αποτίμηση.
Στις αγαπημένες της Deutsche Bank και η Alpha Bank (σύσταση αγοράς και τιμή-στόχος στα 3 ευρώ από 2,35 ευρώ προηγουμένως), η οποία εξακολουθεί να προσφέρει καλή αξία και καλύπτει το κενό έναντι των ανταγωνιστών.
Η Εθνική (σύσταση αγοράς και τιμή-στόχος στα 11,50 ευρώ από 10,15 ευρώ) ξεχωρίζει λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεών της, ενώ στην περίπτωση της Πειραιώς (σύσταση αγοράς και τιμή-στόχος στα 6,50 ευρώ από 5,40 ευρώ), η Deutsche Bank αναγνωρίζει την πρόοδο.
Αφότου ξεπέρασαν τις προσδοκίες το 2024 με το ισχυρό momentum των αποτελεσμάτων τους και τα εξαιρετικά επίπεδα δανεισμού και προμηθειών, οι ελληνικές τράπεζες θα ξεχωρίσουν στην Ευρώπη με βάση την ανάπτυξή τους, όπως δείχνουν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι τους, καθώς ωφελούνται από την υψηλή αποδοτικότητα και τη σταδιακή μείωση των επισφαλειών. Ο οίκος περιμένει επίσης καλύτερες επιστροφές κεφαλαίου.
Διαβάστε ακόμη:
- «Στον πάγο» το project για την δημιουργία εκκλησιαστικής τράπεζας
- Τα μυστήρια με το πρόγραμμα «ενίσχυσης» των εταιριών δημοσκόπησης από την κυβέρνηση
- Αλλάζουν μετά το Πάσχα σχεδόν οι μισοί Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων
- Έρχονται τα πρώτα «ζόρια» για τον Κυρανάκη- Έτοιμοι για «πόλεμο» οι Ταξιτζήδες