Πρόσω ολοταχώς για τον «Ηρακλή 3» έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν.

Πρόκειται για νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων που στόχο έχει την εξυγίανση και των μικρότερων τραπεζών, ώστε να είναι σε θέση να προσελκύσουν ρευστότητα για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέροντας δάνεια με ελκυστικά επιτόκια.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Από την ενεργοποίηση του «Ηρακλή 3» το όφελος θα είναι άμεσο για την Attica Bank και την Παγκρήτια, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Σημαντική προϋπόθεση είναι να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια τους καθώς και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτες καθυστερήσεων σημαντικά πάνω από το 60%.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει το νέο νόμο για το πρόγραμμα «Ηρακλής» και έρχονται αλλαγές σε ότι αφορά το ύψος των προμηθειών που θα καταβάλλουν οι τράπεζες προκειμένου να λάβουν τις κρατικές εγγυήσεις. Το ύψος αυτών των προμηθειών συνδέεται και καθορίζεται από τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων. Και καθώς πλέον η Ελλάδα έχει την επενδυτική βαθμίδα το κόστος αυτό θα είναι χαμηλότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή Ι και ΙΙ.

Να σημειωθεί ότι από την ενεργοποίηση του προγράμματος ωφελημένες θα είναι και οι συστημικές τράπεζες, καθώς εκτός του «Ηρακλή ΙΙ» έχουν μείνει και τρεις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών.

Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και το Solar, που είναι η κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων έληξε τον Οκτώβριο του 2022. Συνολικά για το πρόγραμμα «Ηρακλής» είχαν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ κι από αυτό το ποσό έχουν χορηγηθεί τα 17,4 εκατ ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: