search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια τελικά;

Πραγματικά εντυπωσιακά τα κέρδη των τραπεζών φέτος, του χρόνου όμως τι θα γίνει;

Τράπεζες: Πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια τελικά;

Δεν ξέρω πόσοι προσέτρεξαν και μελέτησαν ενδελεχώς τα της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας και ειδικά την ακολουθία εκθέσεων, η οποία κατέγραψε πρώτη τους φόβους για νέα κύμα δημιουργίας κόκκινων δανείων.

Εκεί, στις ακολουθίες, θα βρείτε εντέχνως διασπαρμένα, άλλα νούμερα, αλλού άλλα ποσοστά και τελικά δεν μπορείς να βγάλεις άκρη, ακόμα και ειδικός να είσαι.

Συγχαρητήρια κατ΄ αρχήν για την… μη ολιστική προσέγγιση, των υφισταμένων του κεντρικού μας τραπεζίτη.

Αλλά, τελικά, πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια ακριβώς;

Όσο για τη στάση του αγαπητού φίλου Γιάννη Στουρνάρα, σε σχέση με την πολιτική αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, είναι γνωστό ότι ο Επόπτης μας δεν συντάσσεται με τους “ιέρακες”, αλλά με τα “περιστέρια”, τα οποία ζητούν μικρότερες και ελεγχόμενες αυξήσεις, φοβούμενοι κοινωνικές εκρήξεις στις χώρες τους – και φυσικά ούτε αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι…αθώες περιστερές για τη νομισματική και όχι μόνο πολιτική της ΕΚΤ και κατ΄επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα κέρδη των τραπεζών

Παράλληλα, έθεσα το ερώτημα σε ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της τραπεζικής πυραμίδας, σχετικά με τα πολύ καλά κέρδη που εμφάνισαν οι τράπεζες στο 9μηνο, επειδή για πολλά χρόνια εμπιστεύομαι την κρίση του και την αμεροληψία του.

Η απάντησή του, σχεδόν αυτολεξεί: “Μετά από πολλές και χρόνιες περιπέτειες οι τράπεζες πράγματι έδειξαν εκπληκτικά κέρδη-τα δικαιούνταν άλλωστε. Πρέπει όμως, να προσεχθεί και από τις ίδιες το γεγονός ότι εμφάνισαν κατά μέσο όρο πολλά μη οργανικά έσοδα και κέρδη, της τάξης του 40%.

Δεν είναι φυσικά επαναλαμβανόμενα όλα τα κέρδη. Και κατά τη γνώμη μου, το 2023 θα είναι δύσκολο τοπίο για την οικονομία συνολικά και βεβαίως και για τις τράπεζες”. Αυτά, για να έχουμε όλη την εικόνα μπροστά μας, για το τώρα και για το αύριο.

Διαβάστε ακόμη: