Για την Κριστίν Λαγκάρντ, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο εχθρός είναι ο πληθωρισμός και τον «πυροβολεί» από πέρυσι τον Ιούλιο με διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου του ευρώ.

Χθες είχαμε άλλη μία αύξηση κατά 0,5% και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις ύψους 0,25% η κάθε μία.

Αυτή η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί πρόσθετη πίεση στους δανειολήπτες, που γίνεται ασφυκτική σε εκείνους που έχουν ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, και οδηγούνται σε αδιέξοδο…

Και επιστρέφει ο φόβος για τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων με το πλέον επίφοβο να είναι το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers.

Διότι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,386 δισ. ευρώ και κατά 31 εκατ ευρώ αυξήθηκαν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και διαμορφώθηκαν σε 15,85 δις ευρώ.

Τράπεζες και servicers αγωνιούν για την συμπεριφορά των ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων, τα οποία παρακολουθούν στενά.

Όπως παραδέχονται επικοινωνούν άμεσα με τους δανειολήπτες που καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων και σχεδιάζουν μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Τέτοια μέτρα είναι τόσο μία μείωση στα spreads των δανείων, όσο και με επιμήκυνση της χρονικής περιόδου αποπληρωμής.

Με το επιτόκιο του ευρώ να βρίσκεται στο 3,5% και να οδεύει προς το 4% οι δόσεις εξυπηρέτησης γίνονται δυσβάσταχτες για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο Euribor 3μήνου –που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν σε αρνητικό έδαφος- συνεχίζει να κινείται ανοδικά και ήταν στις 15 Μαρτίου ήταν στο 2,815%.

Με το επιτόκιο euribor 3μήνου είναι συνδεδεμένα τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης και πάνω σ΄αυτό το επιτόκιο οι τράπεζες προσθέτουν και ένα spread, ένα περιθώριο που παραμένει σταθερό.

Συνήθως είναι 2,5%. Πέρυσι τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενας δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100 χιλιάδες ευρώ με αποπληρωμή στα 20 χρόνια, πλήρωνε μηνιαία δόση 536 ευρώ και τώρα 695 ευρώ.

Αν το euribor 3μήνου αυξηθεί στο 3,5% μαζί με το περιθώριο το τελικό επιτόκιο θα είναι 6% και η δόση του δανείου θα ανέβει στα 723 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα