Με την πλάτη στον τοίχο τα ευάλωτα νοικοκυριά, έρχονται πλειστηριασμοί χωρίς να έχει συσταθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να υπάρξουν πτωχευμένα και άστεγα νοικοκυριά στην Ελλάδα καθώς οι πλειστηριασμοί ξεκινούν για όλους από την 1η Ιουνίου.
Όμως ο φορέας που σύμφωνα με το νέο νόμο θα αποκτά και θα νοικιάζει στους πτωχευμένους τα σπίτια που χάνουν στον πλειστηριασμό, είναι ακόμα στα χαρτιά.
Και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει σε «άτυπο πάγωμα» των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας κυρίων. Δηλαδή τράπεζες και servicers να κρατήσουν στα συρτάρια τους τους πλειστηριασμούς για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά μέχρι να συσταθεί ο ιδιωτικός φορέας αποκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο φορέας θα είναι έτοιμος σε ένα χρόνο από τώρα, την άνοιξη του 2022, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση των επενδυτών και την επιλογή του σχήματος που θα αναλάβει να «τρέξει» τον φορέα.
Από την 1η Ιουνίου ξεκινούν και πάλι οι πλειστηριασμοί για όλους
Ο νέος πτωχευτικός δίνει τη δυνατότητα διευθέτησης όλων των χρεών –και με κούρεμα- μέσα από την πλατφόρμα της Δεύτερης Ευκαιρίας.
Όμως όσοι «κοπούν» από την πλατφόρμα και δεν μπορέσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, οι κατοικίες τους θα βγουν στο σφυρί. Και εδώ είναι απαραίτητος ο φορέας καθώς τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό –σύμφωνα με το νόμο- θα νοικιάζονται στον πτωχευμένο ιδιοκτήτη τους.
Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και μάλιστα, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο Radar.gr η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να μην επισπεύσουν πλειστηριασμούς για κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών που πτωχεύουν, τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς θα τα διαχειρίζεται ο φορέας και θα τα εκμισθώνει στους οφειλέτες για μια 12ετία.
Μετά τη λήξη των 12 ετών ο φορέας θα μπορεί να πουλήσει το ακίνητο, ωστόσο ο οφειλέτης έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης.
Σκοπός είναι να μην υπάρξουν εξώσεις δανειοληπτών μετά τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Μάλιστα ο νόμος έχει προβλέψει πως ο οικονομικά αδύναμος θα λαμβάνει επίδομα στέγασης από το Δημόσιο, και συγκεκριμένα ποσό μέχρι 210 ευρώ το μήνα, για να καλύπτει τμήμα του ενοικίου που θα καταβάλλει στον φορέα.
Το επίδομα αυτό λειτουργεί στη λογική του προγράμματος επιδότησης ενοικίου που χορηγεί το Υπουργείο Εργασίας σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.