Νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις πακέτων προβληματικών δανείων δρομολογούν άμεσα οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες ώστε από το τέλος του 2021 να έχουν περιορίσει, ει δυνατόν, κάτω από το 10% τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων και να πιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2022.

Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή τη «μάχη» των τραπεζών με το «θηρίο» των καθυστερούμενων οφειλών –διαμορφώθηκαν στα 47 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020– είναι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Και για τον λόγο αυτό όλες οι τράπεζες –Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Εθνική– έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στον «Ηρακλή ΙΙ», η επέκταση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Οι τράπεζες προγραμματίζουν, λοιπόν, νέες τιτλοποιήσεις ύψους 17 δισ. ευρώ και πωλήσεις πακέτων «κόκκινων» δανείων τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για φέτος και το 2022.

Ωστόσο, περιμένουν και νέες εισροές προβληματικών δανείων, απόρροια της πανδημικής κρίσης, το ύψος των οποίων εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ. Και πιο συγκεκριμένα: η Eurobank υπολογίζει στα 900 εκατ. ευρώ τα «κόκκινα» της πανδημίας, η Τράπεζα Πειραιώς στο 1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank στο 1,7 δισ. ευρώ και η Εθνική στο 1,4 δισ. ευρώ.

Βέβαια, για να μην υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ τα κορωνο – δάνεια, προϋπόθεση είναι η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν και φυσικά τα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας διεθνως.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα σχέδια των συστημικών τραπεζών για τιτλοποιήσεις και πωλήσεις πακέτων, η εικόνα –σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι διοικήσεις τους– η εικόνα έχει ως εξής:

Eurobank

Η Eurobank έχει στόχο να περιορίσει τον δείκτη NPE στο 9% μέχρι το τέλος του έτους και στο 6% το 2022 και ανακοίνωσε ότι με την τιτλοποίηση «Mexico», ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα εγκαινιάσει το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ». Το χαρτοφυλάκιο Mexico περιλαμβάνει κατά 85% «κόκκινα» δάνεια λιανικής και κατά 15% καθυστερούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον CEO της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία τα νέα «κόκκινα» θα διαμορφωθούν στα 900 εκατ. ευρώ, με τα 250 εκατ. ευρώ να καταγράφονται το πρώτο τρίμηνο φέτος. Τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του έτους δείχνουν ότι το 80% των δανείων που βγήκαν από τα moratoria επέστρεψαν σε ομαλή αποπληρωμή.

Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο τέλος του 2020 στο 14%, από 29,2% το 2019. Σε ετήσια βάση τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας μειώθηκαν κατά 7,3 δισ. ευρώ (από 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 σε 5,7 δισ. ευρώ το 2020).

Ειδικότερα, σε κίνδυνο να «κοκκινίσει» βρίσκεται το 20% των δανείων που βγαίνουν από τα moratoria.

Συνολικά η αναστολή πληρωμών ίσχυσε για δάνεια ύψους  4,9 δισ. ευρώ, με το 48% να είναι στεγαστικά, το 29% εταιρικά και 23% μικρών επιχειρήσεων. Από τα moratoria στο τέλος του 2020 βγήκαν δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ και άλλα  900 εκατ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου 2021 και για δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους (είναι τα δάνεια του τουρισμού).

Το 42% των δανείων για τα οποία έληξε η αναστολή επιστρέφει σε κανονικές πληρωμές, το 20% θα απορροφηθεί από τα προγράμματα «Γέφυρα Ι και ΙΙ», στο 5% η τράπεζα θα εφαρμόσει προγράμματα step up (με πληρωμή του 50% της δόσης για όλο το 2021 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2022) και το 20% να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τράπεζα Πειραιώς

Με στόχο το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών να διαμορφωθεί στο 9% το 2021 και στο 3% το 2022, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ρίχνεται στη «μάχη» με δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, τις «Sunrise I» και «Sunrise II» και την πώληση πακέτου δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση «Sunrise I» ύψους 7 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει καταγγελμένα στεγαστικά, επιχειρηματικά, και καταναλωτικά δάνεια και ήδη η τράπεζα κατέθεσε αίτημα για ένταξή της στο όχημα του «Ηρακλή». Το 2022 θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση «Sunrise II» ύψους 4 δισ. ευρώ. Και όπως είναι γνωστό έχουν ολοκληρωθεί οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια.

Ο CEO της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, υπολογίζει τις εισροές νέων «κόκκινων» δανείων στο 1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν το 2020 και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αναμένονται το 2021).

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς αναστολής δόσεων βρέθηκαν δάνεια ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η τράπεζα είχε υπό παρακολούθηση δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, με το 5% να είναι ήδη στο «κόκκινο» και ένα 15% σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Το 10% έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων (για 9 μήνες) «Γέφυρα Ι». Το 45% θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ το υπόλοιπο 25% είτε θα λάβει στήριξη από τα προγράμματα step up είτε θα ενταχθεί στο «Γέφυρα ΙΙ».

Alpha Bank

Στόχος για τη διοίκηση της Alpha Bank είναι η μείωση των προβληματικών δανείων κάτω από το 10% το 2022.

Η τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο CEO της κ. Βασίλης Ψάλτης, έχει σχεδιάσει νέα τιτλοποίηση, το project Cosmos, ύψους 2 δισ. ευρώ η οποία θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ» και δύο πωλήσεις πακέτων καθυστερούμενων οφειλών σε Ελλάδα και Κύπρο, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό η Alpha Bank έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση καθυστερούμενων δανείων στην Ευρώπη, το project Galaxy των 10,8 δισ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Η νέα τιτλοποίηση Cosmos περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι 50% στεγαστικά, 22% καταναλωτικά, 23% μικρά επαγγελματικά και 5% μεγάλα επιχειρηματικά. Στην Ελλάδα θα πωληθεί το πακέτο Orbit, ύψους 900 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει σε ποσοστό 91% «κόκκινα» καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά και 3% στεγαστικά. Και στην Κύπρο το Project Sky, ύψους 400 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει 48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας θα διαμορφωθούν στο 1,7 δισ. ευρώ, με το 1,1δισ. ευρώ να αφορά τα δάνεια που βγήκαν ή βγαίνουν από τα μορατόρια. Ειδικότερα, σε καθεστώς αναστολής πληρωμών τέθηκαν δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά το 63% έχει επιστρέψει σε κανονική αποπληρωμή, και ένα 10% θα κατευθυνθεί είτε στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ή στις ρυθμίσεις step – up της τράπεζας, αλλά και σε συνεργασία με τη Cepal προσφέροντας ρυθμίσεις και με «κούρεμα» οφειλής.

Εθνική Τράπεζα

Με στόχο να περιορίσει τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων στο 6% και το απόθεμα των παλαιών προβληματικών δανείων στο 1,8 δισ. ευρώ, η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά ετοιμάζει νέα τιτλοποίηση και πώληση πακέτου καθυστερούμενων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου η Εθνική με την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δισ. ευρώ μείωσε στα 4,3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Την ίδια ώρα η ΕΤΕ υπολογίζει το ύψος των κορωνο – δανείων στο 1,4 δισ. ευρώ, με τα 600 εκατ. ευρώ νέα «κόκκινα» να είναι δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής σε επίπεδο Ομίλου περιορίστηκε στο 13,6% στο τέλος του 2020 από 31,3% στο τέλος του 2019, εξέλιξη που οφείλεται στην τιτλοποίηση Frontier –η οποία έχει ενταχθεί στον «Ηρακλή»– και την οργανική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 700 εκατ. ευρώ.

Θετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τα νέα «κόκκινα» δάνεια, καθώς από το τέλος του 2020, που έληξαν οι αναστολές πληρωμών για δάνεια 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν οι μισοί δανειολήπτες δεν ζήτησαν νέα παράταση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Επίσης, 20% των δανείων που ήταν σε moratoria «πέρασαν» στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι και ΙΙ», ένα 20% (δάνεια ύψους 100 εκατ ευρώ) εντάχθηκε το πρόγραμμα step up «Εθνογέφυρα» που προσφέρει μειωμένη κατά 50% δόση για 12 μήνες και το υπολειπόμενο 10% ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, το οποίο θα «κοκκινίσει».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.