Η μείωση των καταθέσεων των τραπεζών έχει αρχίσει εδώ και λίγους μήνες, καθώς οικογένειες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για διαφορετικούς ή και με ίδια ρίζα λόγους (ακρίβεια και δυσκολία αντιμετώπισης εξόδων) έχουν εντείνει τις αναλήψεις από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ήρθε όμως το τελευταίο δίμηνο περίπου και μία άλλη αιτία να επιδεινώσει το όλο θέμα και να το καταστήσει σοβαρότερο πρόβλημα για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η καλή πορεία του Χρηματιστηρίου αποτέλεσε και αποτελεί κράχτη για τους μικροκαταθέτες, αλλά φυσικά και για μεγαλύτερα βαλάντια, με αποτέλεσμα καθημερινά να “φεύγουν” συγκεντρωτικά πολύ μεγάλα ποσά, με προορισμό αγορές μετοχών.

Προ του κινδύνου που δημιουργείται από τις μεγάλες αναλήψεις και προκειμένου να υπάρξουν αργότερα αυξημένες πιθανότητες επιστροφής τους, οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταστούν τα αμοιβαία τους κεφάλαια ελκυστικά στον αποταμιευτή, ειδικά αυτού που δεν έχει άμεση εικόνα των καταστάσεων στο Χρηματιστήριο.

Κάποιες μάλιστα δημιουργούν και ειδικά τμήματα, στα οποία παρέχονται αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες, προκειμένου να καταστούν κράχτης τα αμοιβαία τους για τους ήδη καταθέτες τους, αλλά και για αποταμιευτές που φοβούνται να εκτεθούν μόνοι σε μία άγνωστη για αυτούς αγορά.

Διαβάστε ακόμη: