Ένα βήμα πριν την επιστροφή τους στην επενδυτική βαθμίδα μετά από μια μακρά περίοδο «ταλαιπωρίας» βρίσκονται πλέον τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα καθώς οι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης ετοιμάζονται να δώσουν το πολυπόθητο investment grade.

Την ίδια στιγμή διάχυτη είναι οι εκτίμηση στους κόλπους των Ελλήνων Τραπεζιτών ότι τόσο η οικονομία στο σύνολό της όσο και το εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα βρεθούν τις επόμενες μέρες σε ένα μομέντουμ ιδιαίτερα θετικών ειδήσεων, δίνοντας παράλληλα μεγάλη ώθηση και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και τις μετοχικές αποτιμήσεις των τραπεζών.

Ήδη η ελληνική οικονομίας ετοιμάζεται να μπει ξανά στον ρυθμό των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας, κυρίως με αυτή της Moody΄s, αύριο 13 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι πολύ πιθανό η χώρα μας να λάβει το investment grade και από τον τελευταίο μεγάλο διεθνή οίκο.

Αναβάθμιση των τραπεζών από Fitch

Το στίγμα έδωσε μέσα στην εβδομάδα ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας μάλιστα σε όλες θετικό outlook.

Με τα νέα δεδομένα η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank κατατάσσoνται πλέον στην κλίμακα BB+, μια μόλις βαθμίδα από το investmentgrade από BB προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή στο BB από ΒΒ- προηγουμένως τοποθετεί ο Οίκος την αξιολόγηση της Alpha Bank όπως και της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως εξηγεί ο Fitch η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τη βελτιωμένη αξιολόγηση του ελληνικού λειτουργικού περιβάλλοντος (ΟΕ) από τον ίδιο οίκο σε «BB+».

«Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της χώρας, αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει την ικανότητα των τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες» τονίζεται στην σχετική έκθεση.

Η αναβάθμιση, συνεχίζει ο Οίκος αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει επίσης συνεχείς βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του αποθέματος προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (που περιλαμβάνουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και της υγιούς κερδοφορίας που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Η θετική προοπτική για τις ελληνικές τράπεζες αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η αξιολόγηση της ΟΕ θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, εάν συνεχιστούν οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις που οδηγήσουν σε ικανοποιητικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.

Αναβάθμιση της Alpha Bank από την S&P

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε μέσα στην εβδομάδα στην Alpha Bank και η S&P Global Ratings, προχωρώντας στην αναβάθμιση της τράπεζας κατά μία βαθμίδα, σε BB+ από BB, με σταθερές προοπτικές με την επιτυχή έκδοση του ΑΤ1 ομολόγου να παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του οίκου.

Η νέα αξιολόγηση της Τράπεζας από την S&P θέτει την Alpha Bank στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική και τη Eurobank.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου AT1 ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία βρισκόταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της Τράπεζας.

“Τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργική ανάκαμψη και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν τα κεφάλαια της Alpha Bank. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στη νομισματική σύσφιγξη, ενώ οι επιβαρύνσεις από τα NPEs έχουν εξομαλυνθεί μετά τις τιτλοποιήσεις” αναφέρει επίσης η S&P στην έκθεσή της και καταλήγει: “Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι σταθερές, αντανακλώντας την προσδοκία μας ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει σταθερή λειτουργική απόδοση και η κεφαλαιοποίησή της θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, παρά τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση της διανομής μερίσματος”.

Στις αρχές της εβδομάδες η Alpha Bank, έπειτα από σειρά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων σε επίπεδο Ομίλου την τελευταία τριετία συνολικού ύψους 3,55 δισ. ευρώ, άντλησε με επιτυχία από τις αγορές 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου Additional Tier 1, συγκεντρώνοντας έντονο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα.

Αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία στις αγορές, η υψηλή ζήτηση για το ομόλογο ΑΤ1 προσέγγισε τα 2,9 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε υπερκάλυψη του αρχικού στόχου κατά 9,5 φορές και με τις προσφορές να προέρχονται από περισσότερους από 250 επενδυτές.

Πάντως ο οίκος αξιολόγησης S&P έχει προετοιμάσει το έδαφος στα μέσα του περασμένου Ιουλίου όπου με έκθεσή του επανέλαβε τη θετική του άποψη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών επισημαίνοντας ότι παραμένουν σταθερές με την ανθεκτικότητα αυτή να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή κεφαλαιοποίηση, τη βελτιωμένη κερδοφορία και τη σταθερή ποιότητα του ενεργητικού.

Μάλιστα προανήγγειλε την περαιτέρω αναβάθμιση σε διάστημα 12-18 μηνών έπειτα αυτήν στην οποία προχώρησε ο οίκος στις αρχές του μήνα.

Περιμένοντας την Moody’s

Κομβικό σημείο θεωρείται από τους Έλληνες τραπεζίτες ο «χρησμός» που θα δώσει η Moody΄s για την ελληνική οικονομία στις 13 Σεπτεμβρίου καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα μας να λάβει το investment grade και από τον τελευταίο μεγάλο διεθνή οίκο.

Ήδη και όπως αναφέρεται στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η προοπτική για την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, έχουν φέρει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ.

Οι εισροές αυτές πραγματοποιήθηκαν από το δ’ τρίμηνο του 2022 έως το γ΄ τρίμηνο του 2023, όποτε η αξία των ελληνικών αξιογράφων στα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη τα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν τα διαθέσιμά τους σε χαρτοφυλάκια αξιογράφων, σε στενή συνάφεια με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των τελευταίων.

Έτσι, οι αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως η προοπτική για την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τοποθετήσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το ημερολόγιο των αξιολογήσεων

Υπενθυμίζεται ότι τον κύκλο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας το 2024 άνοιξε στις 26 Ιανουαρίου ο γερμανικός οίκος Scope όπου ήταν η πρώτη που είχε δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα στις 3 Αυγούστου του 2023.

Στις 12 Ιουλίου η Scope διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το outlook, αλλά αναθεωρώντας πτωτικά την ανάπτυξη, ενώ η τρίτη αξιολόγηση του οίκου για την ελληνική οικονομία έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου.

O καναδικός οίκος DBRS ήταν ο επόμενος επενδυτικός οίκος που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του στις 8 Μαρτίου 2024, ενώ αναμένεται η επόμενη αξιολόγησή του στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Standard &Poor’s, στις 20 Οκτωβρίου 2023, έδωσε την τρίτη αξιολόγηση στην Ελλάδα, βάζοντας ουσιαστικά την σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό αξιόχρεο.

Ο αμερικανικός οίκος επαναβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα, με θετικό outlook, στις 19 Απριλίου και η επόμενη αξιολόγησή του είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε με την απονομή του investmentgrade στην Ελλάδα, η Fitch (1/12/23).

O αμερικανικός οίκος διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα στην αξιολόγηση της 31ης Μαΐου 2024 και θα επιστρέψει με νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 22 Νοεμβρίου.

H Moody΄s είναι ο μόνος διεθνής οίκος που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της 13ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: