Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει την προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου της Δεύτερης Ευκαιρίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Ωστόσο ο Φορέας θα αναλάβει δράση –αν όλα κυλήσουν ομαλά– του χρόνου τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους και ετοιμάζουν κοινές εταιρίες σε συνεργασία με μεγάλους «παίκτες» της αγοράς real estate, για τη διαχείριση των ακινήτων collateral σε «κόκκινα» δάνεια και έχουν περιέλθει ή θα περιέλθουν στα χαρτοφυλάκιά τους από ανακτήσεις και πλειστηριασμούς.
Τράπεζες: Ένα εκατομμύριο ακίνητα ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια
Να σημειωθεί ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια στις Τράπεζες. Και με δεδομένη την αύξηση των τιμών ακινήτων, οι τράπεζες προσδοκούν σε σημαντικές υπεραξίες από τη διαχείριση των ακινήτων.
Και ενώ οι τράπεζες, οι servicers και οι εταιρίες real estate ετοιμάζουν κοινές εταιρίες, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Aκινήτων που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Σε πρώτη φάση ο φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση για χαρτοφυλάκιο ακινήτων πρώτης κατοικίας ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε το στάδιο της διαβούλευσης
Ήδη ολοκληρώθηκε το στάδιο της διαβούλευσης για τον Φορέα, χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές από τους ενδιαφερόμενους και ήδη η νομική υπηρεσία του υπουργείου προχώρησε σε τεχνικές βελτιώσεις ώστε τις επόμενες μέρες να βγει η προκήρυξη προκειμένου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές.
Θα ακολουθήσει τρίμηνη διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους για τη σύμβαση παραχώρησης των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα σε ιδιώτη επενδυτή.
Και στη συνέχεια θα γίνει ο διαγωνισμός για την κατάθεση προσφορών, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών και η κατακύρωση της βέλτιστης προσφοράς.
Δηλαδή, ο Φορέας θα είναι έτοιμος καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος Ιουνίου του 2022.
Όπως είναι γνωστό ο Φορέας αναλαμβάνει την υποχρέωση απόκτησης της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, την οποία θα μισθώνει σε αυτόν΄για διάστημα 12 ετών.
Ο οφειλέτης μπορεί να προχωρήσει στην επαναγορά του ακινήτου του.
Το σύνολο των κεφαλαίων
Να σημειωθεί ότι το σύνολο των κεφαλαίων, που μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο Φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών, φτάνει μέχρι τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
Η ίδια συμμετοχή του Αναδόχου στα επενδυμένα κεφάλαια του Φορέα, θα ανέρχεται στο ποσοστό τουλάχιστον 20% (σε κάθε χρονική στιγμή επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών).
Φυσικά ο επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον Φορέα.
Ενώ στην επιλογή του προτιμητέου επενδυτή θα «παίξει» ρόλο:
-το ύψος της έκπτωσης που αυτός θα προσφέρει στον ευάλωτο οφειλέτη για να επαναγοράσει την κατοικία του στο τέλος της 12ετούς περιόδου μίσθωσής της.
-η δυνατότητα του επενδυτή να προσφέρει επέκταση της περιόδου μίσθωσης της κατοικίας στον οφειλέτη, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν επαναγοράσει το ακίνητο στη λήξη της δωδεκαετίας και επιθυμεί να παραμείνει ως μισθωτής.
-αλλά και η ανοχή που θα επιδείξει (από την προβλεπόμενη στον πτωχευτικό νόμο 4738/2020) σε περίπτωση που ο ευάλωτος αντιμετωπίσει δυσκολία στην καταβολή ενοικίου.
Στεγαστικό επίδομα
Στόχος είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, οι οποίοι από τις 15 Ιουλίου υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών τους και τη λήψη στεγαστικού επιδόματος για την αποπληρωμή των δόσεων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους –προσδοκώντας σε υπεραξίες– για τη διαχείριση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους και τα οποία προέρχονται από ανακτήσεις ύστερα από πλειστηριασμούς. Ετοιμάζουν, λοιπόν, κοινές εταιρείες σε σύμπραξη με με εξειδικευμένους παίκτες της αγοράς real estate (REO).
Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αποτελούν «πηγή» εσόδων καθώς κρύβουν σημαντικές υπεραξίες με δεδομένη την άνοδο των τιμών 5%-6% σε ετήσια βάση για την επόμενη διετία.
Σχεδιάζουν, λοιπόν, τις επόμενες κινήσεις τους προσδοκώντας στις υπεραξίες που προσφέρει η δευτερογενής αγορά διαχείρισης ακινήτων.
Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, ενώ για 200.000-250.000 ακίνητα από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες. Και θα αποτελέσουν μία επενδυτική «δεξαμενή»…