Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τράπεζες και τις διοικήσεις τους για τις επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου 2024 στις εργασίες χορηγήσεων.
Τα επίσημα στοιχεία για τα σχετικά μεγέθη που αφορούν αποκλειστικά την ελληνική αγορά, δημιουργούν την πεποίθηση στους αναλυτές ότι η πιστωτική επέκταση στα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τα τέλη Φεβρουαρίου, θα κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενόμενου.
Σύμφωνα με αυτά, οι νέες συμβάσεις που υπέγραψαν με πελάτες τους οι τράπεζες σε όλες τις κατηγορίες πίστης κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι πρόωρες αποπληρωμές χορηγήσεων, λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων. Η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται αυξημένη το 2024 και σε κάθε περίπτωση καλύτερη των προβλέψεων που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά οι τράπεζες
Τράπεζες και πιστωτική επέκταση
Ως αποτέλεσμα, η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται αυξημένη το 2024 και σε κάθε περίπτωση καλύτερη των προβλέψεων που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά οι τράπεζες.
Αναλυτικότερα, με βάση τα στατιστικά που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τις ακαθάριστες ροές χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει με άνεση τα 10 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα χορήγησαν το 2024 εγχωρίως δάνεια συνολικού ύψους 27,64 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεγέθη υψηλότερα κατά 7,8 δισ. ευρώ ή 39,5% σε σύγκριση με το 2023.
Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος, περί τα 24 δισ. ευρώ, προήλθαν από την επιχειρηματική πίστη, η οποία ολοκλήρωσε τη χρονιά με ετήσια άνοδο της τάξης του 41%.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με τις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν πέρυσι για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και εξαγορών, αλλά και με την ωρίμανση έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η λιανική τραπεζική
Θετική είναι η εικόνα όμως και στη λιανική τραπεζική, καθώς παρ’ ότι οι εκταμιεύσεις κινούνται ακόμη σε επίπεδα αρκετά πιο χαμηλά σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν τα εξής:
· Η αξία των νέων συμβάσεων στα στεγαστικά δάνεια έφτασε τα 1,43 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 20% σε σχέση με το 2023. Στο δ΄ τρίμηνο του έτους υπεγράφη σχεδόν το 30% των χορηγήσεων της κατηγορίας
· Τα νέα καταναλωτικά δάνεια έφτασαν τα 1,74 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 34,5% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά
· Μικρότερα είναι τα μεγέθη στην επαγγελματική πίστη, όπου οι νέες χορηγήσεις έφτασαν τα 499 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ωστόσο ετήσια αύξηση της τάξης του 32%. Ισχυρό ήταν το δ΄ τρίμηνο με νέες εκταμιεύσεις 146 εκατ. ευρώ ή 29% επί του συνόλου της χρήσης.
Οι προβλέψεις για το 2025
Οι θετικές αυτές επιδόσεις αποτελούν, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, μία απόδειξη πως οι ελληνικοί όμιλοι μπορούν να πετύχουν σημαντική μεγέθυνση του ενεργητικού τους τα επόμενα χρόνια.
Κι αυτό διότι καταγράφηκαν σε μία περίοδο που το κόστος δανεισμού παρέμενε ακόμη ακριβό, μιας και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ξεκίνησε μόλις στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
Με τις προβλέψεις για επαναφορά των ευρωπαϊκών επιτοκίων στη ζώνη του 2% και τις εκτιμήσεις για διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2% – 2,5% το 2025, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη καλύτερα τα επόμενα τρίμηνα.
Πρόκειται για κεντρικό αφήγημα των επιχειρησιακών πλάνων της επόμενης τριετίας που θα παρουσιάσουν μαζί με τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης τις επόμενες εβδομάδες.
Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων
Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκτίμησή τους για την αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων εφέτος.
«Αν οι τράπεζες πετύχουν αύξηση της πιστωτικής επέκτασης το 2025, θα αναπληρώσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναπόφευκτων απωλειών από το υφιστάμενο απόθεμα δανείων, λόγω της πτώσης των επιτοκίων», τονίζει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.
Κατά τον ίδιο, η επίτευξη αυτού του στόχου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, τόσο με οργανικό τρόπο, όσο και μέσω εξαγορών, θα φέρουν το σύστημα πιο κοντά στη διατήρηση της καθαρής κερδοφορίας πάνω από τα 4 δισ. ευρώ εφέτος.
Διαβάστε ακόμη:
- Σαρακήνικο: Σταματούν άμεσα οι εργασίες για το ξενοδοχείο έκτρωμα στη Μήλο
- Άνυδρος Αμοργού: Η αληθινή ιστορία της νησίδας που βρίσκεται στο σεισμικό επίκεντρο
- Σεισμοί: Ποια είναι η ετοιμότητα των νοσοκομείων της χώρας
- Μπιάνκα Σενσόρι: Το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς της – Ο γκάνγκστερ πατέρας και ο δολοφόνος θείος