Ανοίγει και πάλι η αγορά για στεγαστικό δάνειο και η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει έτοιμη να πρωταγωνιστήσει καθώς φέτος οι νέες εκταμιεύσεις της για στέγη θα διαμορφωθούν στα 260 εκατ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή στο 1/3 των 900 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες των νοικοκυριών για απόκτηση κατοικίας.

Με πλήρη γκάμα δανειακών προϊόντων και απολύτως προσωποποιημένη τιμολόγηση του δανειολήπτη, με το κυμαινόμενο επιτόκιο να ξεκινά από το 2,1%, τα αρμόδια στελέχη της τράπεζας παρουσίασαν χθες τις νέες τάσεις στην αγορά στέγης, σημειώνοντας πως «σήμερα εγκρίνονται τα 7 στα 10 αιτήματα», και ότι εκείνοι που ζητούν δάνειο για να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι είναι νέα ζευγάρια ηλικίας 25-44 χρονών, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι (όπως στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί).

90.000 ευρώ το μέσο ύψος για το στεγαστικό δάνειο

Το μέσο ύψος του δανείου διαμορφώνεται στις 90.000 ευρώ, οι δανειολήπτες ζητούν να χρηματοδοτηθούν για το 65% της αξίας του ακινήτου, τα δάνεια είναι συνήθως 15ετούς διάρκειας, με κυμαινόμενο επιτόκιο στο 2,10% και σταθερό στο 2,6%.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks στην Τράπεζα Πειραιώς: «Οι τράπεζες διαθέτουμε ρευστότητα και θέλουμε να δώσουμε δάνεια», επίσης βλέπουμε ότι «οι πελάτες δείχνουν σύνεση και φρόνηση» σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και καλύπτουν με ίδια κεφάλαια το 30% με 35% της αξίας του ακινήτου.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να πειστεί ο κόσμος ότι οι τράπεζες όχι μόνο μπορούν αλλά και θέλουν να δώσουν δάνεια», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γραμματικός, γενικός διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks.

Στο σύνολο του 2021 εκτιμάται ότι οι νέες εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια θα διαμορφωθούν στα 850 με 900 εκατ. ευρώ.

Το χαμηλό παρατηρήθηκε το 2017 με μόλις 270 εκατ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις, από το υψηλό των 11 δισ. ευρώ το 2007. «Προτιμάμε τη σημερινή αγορά με τα 800-900 εκατ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις τον χρόνο, από τα 11 δις. ευρώ του παρελθόντος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης.

Στεγαστικό δάνειο από την Πειραιώς – Προσωποποιημένα επιτόκια

Από την πλευρά της η κ. Ειρήνη Μικροπούλου, senior director, Retail Banking & Distribution Networks, αναφέρθηκε στα προσωποποιημένα επιτόκια που προσφέρει η τράπεζα στους πελάτες της, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τη διάρκεια, το ποσό του δανείου, την ίδια συμμετοχή και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Και καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει τις «πράσινες λύσεις», οι δανειολήπτες που επιλέγουν «πράσινα» σπίτια, δηλαδή ακίνητα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, έχουν επιπλέον έκπτωση 0,15% στο επιτόκιο και χωρίς έξοδα έγκρισης.

Όπως είπε η κ. Μικροπούλου, φέτος ο 1 στους 2 πελάτες μας που πήραν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου το πήραν με τελικό επιτόκιο κάτω του 2,2%.

Και καθώς τα επιτόκια διατηρούνται χαμηλά (με την πρόβλεψη ότι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2025) και οι τιμές ενοικίασης κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν, συμφέρει η αγορά σπιτιού.

Και έδωσαν χαρακτηριστικό παράδειγμα για αγορά κατοικίας αξίας 100.000 ευρώ με δάνειο 80.000 ευρώ και ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη με 20.000 ευρώ.

Η κατοικία έστω ότι έχει ενοίκιο 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ευρώ το χρόνο.

στεγαστικό δάνειο από την Πειραιώς

Στεγαστικό δάνειο από την Πειραιώς – Αγορά για ιδιοκατοίκηση

Στην περίπτωση της αγοράς του για ιδιοκατοίκηση στην τρέχουσα αξία, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Για παράδειγμα:

-100.000 ευρώ η αξία, 6.000 ευρώ τα διάφορα έξοδα (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κ.λ.π.,)

Συνολικό κόστος 106.000 ευρώ.

Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης ανερχόμενη σε 400 ευρώ.

Στην περίπτωση που λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκειας 30 ετών θα έχει μηνιαία δόση 340 ευρώ (24% χαμηλότερα σε σχέση με το ενοίκιο) ή 4.080 ευρώ ετησίως.

Το ποσό ελάφρυνσης που προκύπτει αν από το ενοίκιο αφαιρέσει κανείς τη δόση του δανείου και τον επιμερισμό του ετήσιου ΕΝΦΙΑ είναι 77 ευρώ τον μήνα, ή 924 ευρώ τον χρόνο…

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, αναφέρθηκε στις αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που σηματοδοτούνται από την άνοδο του ΑΕΠ και την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα.

Όπως είπε, η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης, και αυτό «καταγράφεται ήδη ως αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκτασιν αύξηση των τιμών σε όλη την επικράτεια». Και παράλληλα η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και η πρόθεσή τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν τον δανεισμό.

Ζήτηση για εναλλακτικές τοποθετήσεις

Ταυτόχρονα, οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές αποδόσεις στις καταθέσεις συμβάλλουν με τη σειρά τους στη ζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων, με κυρίαρχη, παραδοσιακά, την αγορά ακινήτων. Ένα επενδυτικό ακίνητο προσφέρει καθαρές αποδόσεις μέσω των ενοικίων της τάξης του 3% με 4% (μέσος όρος) χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας του.

Σύμφωνα με τον κ. Λεκκό, ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 8,2%. «Η χώρα έχει ανακτήσει τα προ covid επίπεδα πάρα πολύ γρήγορα» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το 2022 θα είναι η πρώτη «φυσιολογική» χρονιά μετά την πανδημία. Με την ανάπτυξη στο 3,5% το ΑΕΠ της χώρας θα αντιστοιχεί σε 189 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 183 δισ. ευρώ το 2019.