Τη δυναμική επιστροφή τους στη λιανική τραπεζική σχεδιάζουν οι τράπεζες διαφημίζοντας και πάλι με τηλεοπτικά σποτ τις χορηγήσεις στεγαστικών αλλά και καταναλωτικών δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι νέες εκταμιεύσεις ξεπέρασαν τα 11,5 δις ευρώ, με τους τραπεζίτες να δηλώνουν αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα των χορηγήσεων λιανικής, καθώς οι επιχειρηματικές χορηγήσεις έχουν τη δική τους δυναμική λόγω και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πέσουν στην αγορά για την χρηματοδότηση μεγάλων project.

Βέβαια τα κριτήρια για την χορήγηση των δανείων είναι πολύ αυστηρά, και η ζήτηση προς το παρόν διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα,  ωστόσο η κινητικότητα που παρατηρείται αποτελεί προάγγελο ότι η αγορά λιανικής θα ανακάμψει.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη η κρίση έχει αλλάξει και την κουλτούρα των νέων δανειοληπτών, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, καθώς με ίδια κεφάλαια καλύπτουν σχεδόν το 40% της αξίας της κατοικίας και το υπόλοιπο 60% είναι στεγαστικό δάνειο με τη διάρκεια να διαμορφώνεται στην 20ετία.

Κάτι λοιπόν αλλάζει και στην λιανική τραπεζική και όπως έδειξαν τα στοιχεία από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι νέες εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 11,5 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Η  Eurobank ανακοίνωσε πως οι εκταμιεύσεις του δευτέρου τριμήνου ανήλθαν στα 1,8 δις ευρώ και  συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 εκταμιεύθηκαν 3,4 δις ευρώ. Το συνολικό χρηματοδοτικό υπόλοιπο της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 41,1 δις ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης ύψους 3,5 δις ευρώ). Πιο συγκεκριμένα τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων στο τέλος Ιουνίου 2021 ήταν 11,5 δις ευρώ, των επιχειρηματικών 22,6 δις ευρώ και 3,4 δις ευρώ το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου 2021 χορήγησε νέα δάνεια ύψους 3,8 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δις ευρώ Απρίλιο-Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου εκτίμησε πως η τράπεζα θα υπερβεί  τον αρχικό της στόχο για νέες εκταμιεύσεις  ύψους 5,7 δισ ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για την Alpha Bank οι νέες εκταμιεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν στα 2,3 δις ευρώ και στα 24,4δις ευρώ ανέρχονται οι συνολικές  ενήμερες χρηματοδοτήσεις της τράπεζας.

Τέλος στην Εθνική Τράπεζα οι νέες χορηγήσεις  ανήλθαν σε 2 δισ ευρώ, με τις εκτιμήσεις να είναι αισιόδοξες για το σύνολο του έτους, ενώ αυξήθηκε κατά 9% το χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων της τράπεζας.