Αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εμφανίστηκαν χθες ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, o CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης του ΙΟΒΕ για την «χρηματοδότηση, το ιδιωτικό χρέος και την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών παραμένει και δεν είναι άλλο από τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς ο Διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι στα 59 δις ευρώ των «κόκκινων» οφειλών θα προστεθούν άλλα 8 με 10δις ευρώ, απόρροια της πανδιμικής κρίσης.
Και φυσικά ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην θετική ανταπόκριση που έχει το σχέδιο δημιουργίας bad banks, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν διανοούμαι ότι μπορεί να μείνουμε έξω από το πανευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (AMC).
Όπως είπε για την εμπροσθοβαρή μείωση των «κόκκινων» δανείων χρειάζονται δύο εργαλεία. Ο Ηρακλής και η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, προκειμένου να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών και βελτίωση της κερδοφορίας τους.
Για τον Διοικητή της ΤτΕ είναι εφικτός ο στόχος ανάπτυξης 3,5% το χρόνο την επόμενη 10ετία διότι η Ευρώπη κινείται πλέον με κοινές δράσεις και η πανδημία πέτυχε τη λειτουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Και η ΕΚΤ ακολουθεί επεκτατική νομισματική πολιτική καθώς ο πληθωρισμός είναι περίπου στο 0,3% όταν ο στόχος είναι 2%. Ενώ υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Η συζήτηση αφορούσε τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, τον πτωχευτικό νόμο της Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά και την γρήγορη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Πιστεύω ότι η προηγούμενη 10ετής κρίση έχει φτιάξει κάποιες δυναμικές εταιρείες. Η προηγούμενη κρίση «καθάρισε» επίσης πολλές επιχιερήσεις και κυρίως βοήθησε την ελληνική οικονομία να ξέρει τι θέλει. Η Ελλάδα πήρε πολύ σκληρά μέτρα, που δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν για παράδειγμα η Ιταλία ή η Ισπανία» ανέφερε ο κ. Παύλος Μυλωνάς CEO της Εθνικής Τράπεζας. Αναφορικά δε με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε:
Θα πρέπει και οι ιδιώτες να πάρουν τα ρίσκα τους, να βάλουν κεφάλαια και να μας φέρουν επενδυτικά σχέδια να τα αξιολογήσουμε. Οι τράπεζες και όχι το δημόσιο να κάνει την αξιολόγηση, διότι ξέρουμε να αξιολογούμε αν ένα έργο είναι βιώσιμο. Και τότε ναι θα γίνουν έργα που θα πιάσουν τόπο.
«Οι ιδιωτες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια. Τα 13δις ευρώ του ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να κινητοποιήσουν συνολικά κεφάλαια 30 δις ευρώ. Τεράστιο ποσό» ανέφερε ο κ. Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank και συνέχισε:
Τεράστιο ποσό. Απαιτείται όμως να ξέρουμε τους όρους χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, το επιτόκιο, τη διάρκεια. Και η κυβέρνηση να ορίσει τα έργα που θα τύχουν χρηματοδότησης. Ανάμεσα τους είναι έργα ψηφιακής ανάπτυξης, πράσινης ανάπτυξης, θα πρέπει όμως να προβλεφθεί και η μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Υπάρχουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές ελληνικές επιχιερήσεις που ανταγωνίζονται κολοσούς. Η συγκυρία σήμερα είναι εξαιρετική διότι έχουμε μία χαλαρή νομισματική πολιτική με μηδενικό κόστος χρήματος, άπλετη ρευστότητα από ευρωπαϊκούς πόρους και το πρόβλημα είναι να βρούμε έργα να απορροφήσουν τα κεφάλαια. Και τέλος υπάρχει η πολιτική βούληση και η κοινωνική ανοχή να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, απαραίτητες για τη μετάβαση στην ανάπτυξη.