Τα πάνω κάτω έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έβαλε φωτιά στον πληθωρισμό, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί. Οι Ελληνες τραπεζίτες αναθεωρούν με τη σειρά τους τις προβλέψεις τους και προσπαθούν να βρουν στηρίγματα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Χθες οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών μίλησαν στο Banking Summit και αναφέρθηκαν ακριβώς σε αυτές τις ανατροπές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι η «λυδία λίθος» για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι εξελίξεις υπονομεύουν το θετικό αφήγημα και επηρεάζουν δυσμενώς την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της, ανέφερε ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να πρέπει να προσέξουμε διπλά ώστε να μην υποτροπιάσουμε στο πρόβλημα των δίδυμων ελλειμμάτων» καθώς « σε ανώμαλες συνθήκες αγοράς οι χώρες με υψηλό χρέος επηρεάζονται δυσανάλογα από κάθε αύξηση των επιτοκίων».
Υπογράμμισε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί «εθνικό στόχο» που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε επειδή οι συνθήκες γίνονται πιο δυσχερείς, αλλά να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, γιατί η επενδυτική βαθμίδα είναι η λυδία λίθος της επιστροφής στην κανονικότητα. Και στην κατεύθυνση αυτή, ανεξάρτητα από το εάν η Ευρωζώνη παρατείνει την ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική, εμείς πρέπει να προσέξουμε διπλά ώστε να μην υποτροπιάσουμε στο πρόβλημα των δίδυμων ελλειμμάτων.
Με αισιόδοξη ματιά ο κ. Χρήστος Μεγάλου επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά πως τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, «μπορούν, εκτός απροόπτου, να μετριάσουν την επίπτωση από την διεθνή αβεβαιότητα». Και λόγω της γεωπολιτικής κρίσης αναμένει ρυθμό ανάπτυξης στο 3% με 4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 5,5%. Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 6,5% έναντι 4% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ενεργειακή κρίση είναι πράγματι μεγάλης κλίμακας και μακρύτερης διάρκειας από όσο αρχικά υπολογιζόταν, αλλά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Εκτιμώ ότι τούτο κρατά την Ελλάδα μέσα στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας αμέσως μετά την υποχώρηση της αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank και έκανε αναφορά στο «παράπλευρο όφελος» από τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς «διαβρώνουν την αξία και άρα το βάρος το δημόσιου χρέους σε πραγματικούς όρους». Και υπογράμμισε πως παραμένει ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα
Υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 3% (από 4,5%) βλέπει ο κ. Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος εκτιμα ότι «η δυναμική της οικονομίας και οι ισχυρές της βάσεις θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για να απορροφήσουν τις νέες προκλήσεις, δηλ. πληθωρισμό από εφοδιαστική αλυσίδα και προκλήσεις λόγω πολέμου».
Ωστόσο όπως είπε η δυναμική αυτή – καθώς η ελληνική οικονομία τα πήγε πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν το 2021-, μπορεί να αλλάξει όσο υπάρχει ακόμη η μεγάλη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Οίκοι αξιολόγησης: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα