Δεκαπέντε χιλιάδες ευάλωτοι δανειολήπτες έσπευσαν να καταθέσουν αίτημα την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να πάρουν την επιδότηση του 50% στις δόσεις των στεγαστικών τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους άνοιξε την 1η Φεβρουαρίου και μέχρι χθες το μεσημέρι είχε δεχθεί σχεδόν 15.000 αιτήσεις για επιδότηση.

Για τους δανειολήπτες το σερί των αυξήσεων στο επιτόκιο του ευρώ, που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Ιούλιο, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη καθώς οι δόσεις για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους αυξάνονται σχεδόν κάθε μήνα και η ανοδική πορεία έχει ακόμα μέλλον, αφού στόχος είναι η επαναφορά του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2%.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πρόνοια της επιδότησης θα εξαντληθεί σε 30 χιλιάδες δικαιούχους, τα ευάλωτα νοικοκυριά έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση.

Προϋπόθεση για να τύχουν της επιδότησης του 50%, στο τμήμα της δόσης που αυξήθηκε λόγω της ανόδου των επιτοκίων, είναι να έχουν βεβαίωση ευάλωτου.

Αυτό το πιστοποιητικό το λαμβάνουν αν έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση, αν έχει κατασχεθεί η κύρια κατοικία τους, έχουν καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών τους, είναι δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου.

Το πιστοποιητικό «βγαίνει» αυτόματα από την πλατφόρμα αν ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

-Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

-Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

-Επίσης στο νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

-Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

-Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: