Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τα τελευταία 27 χρόνια προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, παρά την προειδοποίηση ότι μια μακρά ύφεση βρίσκεται καθοδόν, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

H Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England ψήφισε με 8-1 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης,  στο 1,75% – το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2008 – από 1,25% προηγουμένως.

Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης αναμενόταν από τους οικονομολόγους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών. Η BoE έχει προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού έξι φορές από τον Δεκέμβριο.

Στα ύψη ο πληθωρισμός

Στο 9,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον  Ιούνιο φθάνοντας στο υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τις αρχές του 1982.

Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία είχε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούνιο, μεταξύ των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7. Παρόλο, που τόσο ο Καναδάς, όσο και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το ποσοστό πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο, δεν αναμένεται ότι θα πλησιάσουν κοντά στο επίπεδο αύξησης των τιμών που καταγράφηκε στη Βρετανία.