Χαμηλότερος της αρχικής εκτίμησης της Eurostat ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, στο 11,6% από 12%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,1%.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε τα αρχικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, στα επίπεδα ρεκόρ του 8,6%, σε ετήσια βάση, από 1,9% ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (6,1%), στη Γαλλία (6,5%) και στη Φινλανδία (8,1%), ενώ τα υψηλότερα καταγράφηκαν στην Εσθονία (22,0%), στη Λιθουανία (20,5%) και στη Λετονία (19,2%).
Υπό πίεση η ΕΚΤ – Εξετάζει αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
Η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, την προσεχή Πέμπτη (21/7/2022), στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού.
Ειδικότερες πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ ελπίζει και σε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας σε χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία στην αγορά ομολόγων, εάν τηρήσουν τους κανόνες της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτοί περιλαμβάνουν τους στόχους που τέθηκαν από την Κομισιόν για την εξασφάλιση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ καθώς και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποκατασταθεί στο επόμενο έτος μετά την πανδημία, τονίζουν οι πηγές.