Θετικά είναι τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Η Scope αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 4,9% το 2022, από 4,6% που ήταν η πρόβλεψή της στις αρχές του έτους, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,1%.

Σημειώνει ωστόσο, ότι η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αυξάνει την αβεβαιότητα ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Για το 2023, η Scope προβλέπει ανάπτυξη 2,1%.  Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 3,8% του ΑΕΠ φέτος (με πρωτογενές έλλειμμα στο 1%), ήτοι χαμηλότερα από τον κυβερνητικό στόχο του 4,4% (και 2% αντίστοιχα).

Για το 2023-2027 αναμένονται πρωτογενή πλεονάσματα με το δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 2,9% του ΑΕΠ τα χρόνια αυτά.

Ταχύτερη μείωση του χρέους

Ο δείκτης του χρέους εκτιμάται ότι θα μειωθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, υποστηριζόμενος από αυξημένο πληθωρισμό, πάνω από την πιθανή πραγματική οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, από 206,3% του ΑΕΠ του 2020 σε 171,6% έως το τέλος του 2022 (μείωση φέτος κάτω από επίπεδα προ Covid 180,7% του 2019), πριν φτάσει στο 147,7% έως το 2027.

Στήριξη από την ΕΚΤ

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα μέτρα που έλαβε κατά της αύξησης των spreads χωρών όπως η Ελλάδα αποτελούν στροφή σε σχέση με το παρελθόν, όπου η χώρα είχε εξαιρεθεί από τις νομισματικές πράξεις της ΕΚΤ λόγω της αξιολόγησης junk.

Το νέο πρόγραμμα κατά του κατακερματισμού θα μπορούσε να ενισχύσει την πεποίθηση ότι η στήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα είναι πιο μόνιμη, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά για την αξιολόγηση της χώρας.

Κυβέρνηση συνεργασίας;

Η Scope αναφέρεται και στις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επόμενων εκλογών έως το καλοκαίρι του 2023, αν και είναι πιθανό να απαιτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές.

Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από την Scope Ratings είναι στις 2 Δεκεμβρίου 2022.