Κομισιόν/ καλοκαιρινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Βλέπει ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα με εκτίναξη πληθωρισμού στο 8,9%.

Η οικονομική ανάπτυξη διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση.

Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά, επισημαίνει η Κομισιόν

Η πληθωριστική έκρηξη, όμως, φέρνει ανατροπές, καθώς οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, αλλά και των συνεχιζόμενων διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο υπερέβη τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, για αυτό “ας κοπάσουν οι χοροί”, αλλά και οι μόνιμες πολιτικές αντεγκλήσεις, το θέμα σαφώς είναι μεν και πολιτικό, αλλά πρωτίστως και εξόχως κοινωνικό και οικονομικό

Το θετικό είναι ότι η ανάπτυξη του 2022 θα υποστηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τουρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023.

Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2023.

Τέλος, έχει σημασία η επισήμανση ότι το ακριβότερο χρήμα αναμένεται να επιβραδύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε σχέση με την Ε.Ε. σταχυολογώ: προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,5% το 2023.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2022 και πιο ήπια αύξηση κατά 1,4% το 2023.

Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος) εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά το 2022, με άνοδο κατά 7,6% στην Ευρωζώνη και κατά 8,3% στην ΕΕ.

Αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 με άνοδο 4% και 4,6%, αντίστοιχα.