H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση “Spring 2024, Economic Forecasts”, προβλέπει για την Ελλάδα, ανάπτυξη της τάξης του 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς.
Το τρέχον έτος αναμένεται να επιτευχθεί υπερδιπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης έναντι της Ευρωζώνης (2024: 0,8%).
Οι προβλέψεις της ΕΕ βρίσκονται πλησίον των αντίστοιχων του Προγράμματος Σταθερότητας – το οποίο κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΟ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου – όπου εκτιμάται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP), εκτιμάται στο 2,8% για το 2024 και στο 2,1% το 2025.
Στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2024 στο 10,3% και περαιτέρω στο 9,7% το 2025 (Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024:10,6% 2025:9,9%). Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με την ΕΕ και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω χάρη στη συγκρατημένη αύξηση των δαπανών και το δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να παραμείνει σε καθοδική πορεία.
Ουσιαστικά αμετάβλητος ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο
Τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος,διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 108,5 μονάδες (Μαρ. 24’: 108,4 μνδ.), σε επίπεδα ανώτερα της Ευρωζώνης (95,6 μνδ).
Η βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες και στον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών αντιστάθμισε την πτώση στους δείκτες προσδοκιών στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές. (σελ.10)
Τον Μάρτιο, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε οριακά κατά 0,3% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμένη βάση, κυρίως λόγω της αρνητικής συμβολής του τομέα της μεταποίησης. Στις κατασκευές, ο αριθμός οικοδομικών αδειών αυξήθηκε τον Ιαν’24 κατά 15,1% yoy (Ιαν’23: 21,2%).
Στο λιανικό εμπόριο, τον Φεβρουάριο οι δείκτες κύκλου εργασιών (εκτός καυσίμων, λιπαντικών) και όγκου μειώθηκαν κατά -1,9% και -12,3% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμένη βάση, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την Eurostat, τον Φεβρουάριο ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα “οχήματα” αυξήθηκε κατά 12,3% σε ετήσια εποχικά εξομαλυμένη βάση. Στο χονδρικό εμπόριο ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε κατά -2,1% yoy. (σελ.11)
Διεθνείς εξελίξεις
Στις ΗΠΑ η εικόνα παραμένει γενικά καλή. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες συνιστούν ενδείξεις κάποιας συγκράτησης της ανάπτυξης. Αν και η αναμενόμενη έναρξη του πτωτικού κύκλου του βασικού επιτοκίου της Fed θα ενεργήσει θετικά στην ανάπτυξη, ωστόσο φαίνεται να μετατίθεται χρονικά εντός του τρέχοντος έτους, λόγω της καθυστέρησης στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες εμφανίζουν γενικά μικρή βελτίωση υποδηλώνοντας ότι η εικόνα στασιμότητας των τελευταίων τριμήνων πιθανώς να έχει αρχίσει να ξεπερνιέται. Παράλληλα, ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Συνεπώς, η ΕΚΤ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειώσει (κατά 25 μ.β.) τα βασικά επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Είναι πιθανή -αλλά όχι βέβαιη- και νέα μείωσή τους στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Στην Κίνα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί εάν θα επιτευχθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης το 2024 «περίπου στο 5%». Θετικά αναμένεται να επιδράσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς ακινήτων ενώ αρνητικά οι πρόσθετοι δασμοί που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε επιλεγμένα εισαγόμενα είδη από τη Κίνα.