Στο πένθος έχει βυθιστεί η οικογένεια του Κριστιάν Καρεμπέ, ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και νυν στρατηγικός σύμβουλος και πρέσβης του συλλόγου, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Νέα Καληδονία.

Η βία κλιμακώθηκε έντονα από τις 13 Μαϊου, όταν και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Αποτέλεσμα ο θάνατος επτά ανθρώπων, η ανάπτυξη δυνάμεων του γαλλικού στρατού στην περιοχή και ο αποκλεισμός του Tik Tok. Το κλίμα παραμένει τεταμένο στην περιοχή και ο Εμάνουελ Μακρόν πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση της βίας.

Τη Δευτέρα (27/5), καλεσμένος να μιλήσει στο μικρόφωνο του Europe 1 για τις βίαιες συγκρούσεις που συγκλονίζουν τη Νέα Καληδονία εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Καρεμπέ εξέφρασε τον πόνο και την αγανάκτησή του, αποκαλύπτοντας με συγκίνηση ότι έχασε τον ανιψιό και την ανιψιά του, όπως αναφέρει το gala.fr.

«Έχασα μέλη της οικογένειάς μου, γι’ αυτό και παρέμεινα σιωπηλός. Επειδή βρίσκομαι σε πένθος. Δύο άνθρωποι της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο κεφάλι», είπε. Με βαριά καρδιά, πρόσθεσε: «Πρόκειται για δολοφονίες και ελπίζουμε ότι θα γίνουν έρευνες για αυτές».

Το αντίκτυπο μετά τις ταραχές στη Νέα Καληδονία είναι τεράστιο. Η λεηλασίες και η καταστροφές προκάλεσαν ζημιές ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι τις 21 Μαΐου. Περισσότερες από 150 επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφήνοντας χωρίς δουλειά περίπου 1500 άτομα. Την ίδια ώρα, το διεθνές αεροδρόμιο «La Tontouta» θα παραμείνει κλειστό για εμπορικές πτήσεις τουλάχιστον μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο κομμάτι του αθλητισμού. Συγκεκριμένα, με αφορμή τα όσα έγιναν, στις 17 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 δεν θα περνούσε από τη Νέα Καληδονία στις 11 Ιουνίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συμβεί.

Διαβάστε ακόμη: