H Euroxx επαναλαμβάνει τη θετική της άποψη για την Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου 2024 και την επικαιροποίηση της στρατηγικής της.

Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση overweight και τιμή στόχο 6,3 ευρώ για τη μετοχή και θεωρεί ότι ο στόχος για τη διατήρηση των σημερινών επιπέδων ρεκόρ κερδοφορίας το 2025 και 2026 είναι πολύ καθησυχαστικός, παρά τις μειώσεις των επιτοκίων .

Όπως αναφέρει, περιμένει πως η κατώτατη γραμμή ανάπτυξης θα επανέλθει από το 2027 και μετά, καθώς η ισχυρή αύξηση των δανείων (CAGR 8%) θα τροφοδοτήσει την κερδοφορία.

Η Πειραιώς διαπραγματεύεται με ελκυστικό Ρ/Ε x5,5 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2025,  ένα discount 30-35% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά την ταχύτερη πιστωτική ανάπτυξη και τις αποδόσεις μερισμάτων.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το δ’ τρίμηνο του 2024 ύψους 184 εκατ. ευρώ, με τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 287 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 24. Το τελικό αποτέλεσμα επηρεάστηκε από διάφορα έκτακτα γεγονότα (VRS ύψους EUR 39 εκατ., πώληση NPE ύψους EUR 86 εκατ. και λοιπές απομειώσεις ύψους EUR 89 εκατ.)

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ανήλθαν σε 514 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,0% σε τριμηνιαία βάση και χαμηλότερα από το δικό μας και το consensus προσδοκίες (525 εκατ. ευρώ)- αν και οι αμοιβές ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις.

Συνολικά, όπως αναμενόταν, οι εκταμιεύσεις του δ’τριμήνου ήταν σταθερές με κινητήρια δύναμη τον εταιρικό χώρο και την αναδοχή της συναλλαγής για τον αυτοκινητόδρομο Αττικής. Η τράπεζα θα προτείνει διανομή 35%, ήτοι μέρισμα 375 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Οικονομικοί στόχοι: Η διοίκηση στοχεύει σε καθαρά κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. το 2025 και 2026 και πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το 2027 με 1,3 δισ. ευρώ περίπου το 2028.

Η πρόβλεψη για τα καθαρά κέρδη είναι επίσης σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις εκτιμήσεις μας (1,2 δισ. ευρώ καθαρά  κέρδη το 2027) και τη συναίνεση (Bloomberg σε 1,21 δισ. ευρώ το 2027).

Το guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι επίσης σύμφωνο με τις προσδοκίες (πτώση σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ το 2025, σταθερό το 2026 και αύξηση σε 2,0 δισ. ευρώ το 2027 και 2,2 δισ. ευρώ το 2028).

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης (CAGR) των δανείων αναμένεται να ανέλθει σε 8,0% έως το 2028. Οι στόχοι βασίζονται στην υπόθεση ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 2%. Ο επιδιωκόμενος δείκτης πληρωμών είναι 50% από τα κέρδη του 2025. Η διοίκηση επανέλαβε ότι οι στόχοι διανομής δεν θα διακυβευθούν από τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Διαβάστε ακόμη: