Σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και των Συμβούλων που έχουν αναλάβει την διάθεση του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αιτία των αυξημένων τριβών που σημειώνονται δεν είναι άλλη από το ύψος του προς διάθεση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς τον ερχόμενο Μάρτιο, αμέσως μετά τη δημοσίευση από την τράπεζα των οικονομικών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου 2023 και υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές.

Όπως έχει γράψει το Radar από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας σχηματοποιήθηκαν δύο κυρίαρχες επενδυτικές τάσεις: η μια της Κυβέρνησης που επιθυμεί την διάθεση μέρος μόνο του ποσοστού που ελέγχει μέσω του ΤΧΣ διατηρώντας συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς που θα αξιοποιήσει σε δεύτερη φάση, και η άλλη των συμβούλων που εκτιμούν ότι το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για ελληνικά χαρτιά είναι ικανότατο για να στέψει με επιτυχία την διάθεση του συνόλου του ποσοστού.

Και ενώ μέχρι και το τέλος του 2023 η σύσταση των συμβούλων φαινόταν να πείθει την Κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρηθεί η διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, του συνόλου των μετοχών (337.599.150 τεμάχια) Πειραιώς, τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πλέον ασφαλέστερη επιλογή τη διάθεση χαμηλότερου ποσοστού, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερη αποτίμηση.

Έτσι και αλλιώς και οι ίδιοι κύκλοι συμφωνούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ισχυρό, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν την δεδομένη χρονική στιγμή στις αγορές, τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις που θα ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος Φεβρουαρίου και φυσικά τις γενικότερες προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 577 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Ο αρχικός σχεδιασμός και τι άλλαξε

Γιατί όμως άλλαξε ο αρχικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, που περιελάμβανε την διάθεση του συνόλου του ποσοστού (σ.σ. 27%) που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω πώλησης σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία του accelerated book building για ξένους επενδυτές και δημόσιας προσφοράς για εγχώριους.

Πηγές που παρακολουθούν στενά την διαδικασία τονίζουν ότι οι επαφές που προηγήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με ισχυρά διεθνή κέντρα δεν φαίνεται να απέδωσαν, προς το παρόν, έμπρακτο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να προχωράει σε αναπροσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής του και να επικεντρώνεται στο ποσοστό διάθεσης των μετοχών που θα διατεθούν στην αγορά.

Το επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν φαίνεται να πείθει τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που έχει προσλάβει η Τράπεζα Πειραιώς (Goldman Sachs και UBS) οι οποίες από την πλευρά τους εισπράττουν ισχυρή ζήτηση από πλευράς των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες και η οποία, όπως ισχυρίζονται είναι ικανή, να απορροφήσει το σύνολο των μετοχών Πειραιώς, ιδιοκτησίας ΤΧΣ, χωρίς σημαντική επίπτωση στην τιμή διάθεσης.

Στην επιχειρηματολογία τους για το αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές προσθέτουν και το πρόσφατο προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας με τις πολλές υπερκαλύψεις της προσφοράς καθώς και τις προσδοκίες για ένταξη του Χ.Α. σε watchlist αναβάθμισης σε ανεπτυγμένη αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον οι σύμβουλοι προτείνουν στην κυβέρνηση να «τρέξει» η διαδικασία με τρόπο που θα επιτρέψει να βολιδοσκοπηθεί η ζήτηση από πλευράς της αγοράς και εν συνεχεία να αποφασισθεί το τελικό ποσοστό διάθεσης.

Μάλιστα στη συνολική διαδικασία προτείνουν να υπάρξει πρόβλεψη για την ύπαρξη ξεχωριστής «δεξαμενής» προς διάθεση μετοχών σε μεγάλα funds, που διατηρούν ήδη θέση στη μετοχή, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατανομής.

BofA

Τι θα πράξει η ΒοfA

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο τελικός λόγος,  ανήκει τυπικά στο ΤΧΣ και στην Bank of America, η οποία επελέγη από το ΤΧΣ ως σύμβουλος διάθεσης για την Τράπεζα Πειραιώς.

H BofA καλείται στα τέλη Φεβρουαρίου να καταθέσει στο Δ.Σ. του ΤΧΣ, σύμφωνα με όσα έχει ήδη δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης, την εισήγησή της για την κατάλληλη χρονική περίοδο της διάθεσης και το ύψος του ποσοστού που θα διατεθεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε εφόσον το αποφασίσει ο μέτοχος, να διενεργηθεί η διάθεση υφιστάμενων μετοχών στις αρχές Μαρτίου. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην περίπτωση που υπάρξει εκδήλωση έμπρακτου ενδιαφέροντος, με υποβολή προσφοράς, από τράπεζα ή sovereign/private equity fund.

Σε μια τέτοια περίπτωση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το ΤΧΣ κρίνει ότι η συγκεκριμένη προσφοράπληρεί τις διαδικασίες και είναι συμφέρουσα, θα ακολουθηθεί αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που παρακολουθήσαμε το περασμένο Φθινόπωρο για το 9,87% της Alpha Βank.

Τράπεζα Πειραιώς: «Κλείδωσε» για τις 8-9 Μαρτίου η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ • Το μοντέλο διάθεσης 500 εκατ. – 500 εκατ. – 150 εκατ. που επιθυμεί ο Χρήστος Μεγάλου • Ποια στρατηγική θα υιοθετήσει ο μεγαλομέτοχος Τζον Πόλσον!

 

Οι οικονομικές επιδόσεις του 2023

Το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου θα έχει παρουσιάσει τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ανοίγοντας τον δρόμο για το placement πακέτου μετοχών της τράπεζας.

Οι τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να κλείσει το 2023 με RoTE της τάξης του 16%, πάνω από την αναθεωρημένη καθοδήγηση της διοίκησης, καθώς στο τρίτο τρίμηνο διατήρησε τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης καθαρών εσόδων από τόκους 9% και στο τέταρτο τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ήταν υψηλότερο ή τουλάχιστον αντίστοιχο του τρίτου.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin – NIM) θα παραμείνει το 2024 κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται 6 με 9 μήνες για το repricing δανείων, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα με τα φετινά.

Η επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου πιστωτικής επέκτασης το 2023, χάρη στη ζήτηση του Δ’ τριμήνου, δημιουργεί αισιοδοξία για τη δυναμική αύξησης της «πίτας» των ενήμερων δανείων κατά τη φετινή χρονιά.

Την ίδια στιγμή η επιτυχής έκδοση ομολόγου Tier II στις αρχές της εβδομάδας συμβάλλει στη μείωση του cost of funding.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει στο 4ο τρίμηνο μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων (NPE ratio), χάρη σε «θεραπεία» ρυθμισμένων επιχειρηματικών δανείων και σε ταξινόμηση στα προοριζόμενα προς πώληση ενός ακόμη -μικρού- χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Με τις ενέργειες αυτές η αγορά αναμένει μείωση του NPE ratio στα επίπεδα του 3,5%, πολύ κοντά στον επικαιροποιημένο στόχο που έχει θέσει ο SSM για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες (3%) στο τέλος του 2024.

Μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2023, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει και τους βασικούς στόχους του τριετούς businessplan (2024-26).

Σύμφωνα με αναλυτές, η τράπεζα διαπραγματεύεται με p/tbv της τάξης του 0,60x, βάσει των εκτιμώμενων κερδών 2024 (0,70x βάσει των αποτελεσμάτων χρήσης 2023), σε επίπεδα δηλαδή χαμηλότερα, τόσο του εγχώριου ανταγωνισμού όσο και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: