Το διάστημα 8 – 9 Μαρτίου 2024 τοποθετείται, εκτός απροόπτου, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με την διοίκηση του Ομίλου να προκρίνει την διάθεση του συνόλου του 27% σε τρία group επενδυτών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κυβέρνησης και ΤΧΣ η αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2023 στις 23 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει guidance για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το ΤΧΣ πρόκειται να καταλήξει μέχρι το τέλος της χρονιάς –το αργότερο αρχές της επόμενης– στην επιλογή του συμβούλου (επενδυτικής τράπεζας) και των νομικών γραφείων (ελληνικό και ξένο) που θα αναλάβουν την διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, έχει επιλέξει ως συμβούλους την UBS και την Goldman Sachs και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν άμεσα μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού ορίστηκε για την επενδυτική ημερίδα της JP Morgan, στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Κύκλοι της Τράπεζας επισημαίνουν ότι «παρά την αναμενόμενη επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη και διεθνώς το 2024, και τη διατήρηση της νομισματικής σύσφιξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ιδιαιτέρως αυξημένο στην επενδυτική κοινότητα».

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι η δομή της συναλλαγής που σχεδιάζεται για την Πειραιώς προσομοιάζει με το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο εξασφάλισε πολύ μεγάλη υπερκάλυψη και διασπορά και ταυτόχρονα προσέλκυσε μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds διεθνώς.

Ερωτηματικό παραμένει το ύψος του ποσοστού μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει το ΤΧΣ καθώς στο τραπέζι βρίσκεται τόσο η περίπτωση της μερικής αποεπένδυσης όπως συνέβη στην Εθνική Τράπεζα όσο φυσικά και η διάθεση του συνόλου του 27%.

Κύκλοι της τράπεζας πάντως σημειώνουν με νόημα ως καλύτερη επιλογή την διάθεση του 27% και εξηγούν ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ ήταν σαφώς μεγαλύτερο (40,39%) από το αντίστοιχο που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την δεδομένη χρονική στιγμή όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στην ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος ικανού να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς και στην περίπτωση του placement της Πειραιώς.

Τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και το ΤΧΣ φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα οφέλη αυτού του σχεδιασμού, ωστόσο, επί του παρόντος βρίσκονται υπό εξέταση διάφορα σενάρια όπως να “σπάσει” η συναλλαγή σε δύο μέρη -όπως συνέβη με την Εθνική Τράπεζα- ενώ υπό συζήτηση είναι κατά πόσο το Δημόσιο θα διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό στην Πειραιώς.

Τράπεζα Πειραιώς: Tο «νέο» χρηματιστηριακό story, το δεδομένο ενδιαφέρον και οι βιαστικές υπερβολές για το 27%

 

Μοντέλο 500 – 500 – 150

Συνολικά πάντως ο σχεδιασμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου περιλαμβάνει την διάθεση μετοχών αξίας 500 εκατ. ευρώ σε 10 ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς (τύπου Fidelity, Blackrock, Lazard, Fiera Capital κ.ά.), τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε άλλους ξένους επενδυτές με χαμηλότερα ποσά τοποθέτησης στη μετοχή και 150 εκατ. ευρώ στη retail ελληνική αγορά.

Πηγές της τράπεζας επισημαίνουν με νόημα ότι «Επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς όπως οι παραπάνω, δύσκολα θα εκκινήσουν τη διαδικασία συμμετοχής τους για μικρότερα ποσοστά, γεγονός που η διοίκηση του ΤΧΣ θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη εάν θέλει να επαναλάβει το επιτυχημένο παράδειγμα με την πώληση του πακέτου μετοχών της ΕΤΕ».

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τις τωρινές χρηματιστηριακές τιμές, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινείται στα 3,3 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Ο Πόλσον, ο Σαχίνης και «η κότα με τα χρυσά αυγά»!

Τι θα κάνει ο Πόλσον

Όσον αφορά στον μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, Τζον Πόλσον, ο οποίος κατέχει ποσοστό πέριξ του 17% – 18%, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συμμετοχής του, παραπέμποντας στις πρόσφατες τοποθετήσεις του στο συνέδριο της Capital Link Invest in Greece, στη Νέα Υόρκη, όπου δήλωσε «αγοραστής», εκτιμώντας πως η μετοχή «έχει πολλά να δώσει ακόμη, αφού εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τιμή μόλις 5πλάσια τα κέρδη και στο 50% της λογιστικής αξίας».

Παράλληλα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή επίδοση της τιμής της μετοχής της Τρ. Πειραιώς καθώς όπως τόνισε «σημείωσε άνοδο 120% μόνο φέτος» που αντανακλά την αύξηση των κερδών, των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και την μείωση των NPLs.

Τα κεφάλαια που έχει τοποθετήσει ο Πόλσον στην Τράπεζα Πειραιώς κινούνται στα 650 εκατ. ευρώ.

Η επένδυσή του αποδίδει πλέον κέρδη, έχοντας κάνει break even στα 3,1 ευρώ -επίπεδο τιμής που έχει αποκτήσει μεσοσταθμικά την συμμετοχή του στην Τράπεζα- και η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στα 3,30 ευρώ.

Επιχειρήσεις: Μεγάλο πρόβλημα η πρόσβαση στη ρευστότητα

Διανομή μερίσματος

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2023, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Τράπεζας να διανείμει στους μετόχους συμβολικό μέρισμα 10% από τα κέρδη του 2023, με προοπτική στη συνέχεια το ποσοστό της διανομής να φτάσει στο 25% των κερδών.

Εκτιμάται ότι ο SSM θα ανάψει και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το πράσινο φως για τη διανομή μερισμάτων το 2024 (από τα κέρδη του 2023).

Συνολικά πάντως και στο μέτωπο της κερδοφορίας η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη.

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις εναλλακτικές πηγές κερδών -πέραν του επιτοκιακού περιθωρίου- όπως τα έσοδα από επενδύσεις, από το real estate και, φυσικά, από χρεώσεις και προμήθειες.

Το 2023, πάντως, εκτιμάται ότι θα κλείσει δυναμικά για την τράπεζα, με ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης (σ.σ. στο corporate υπολογίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ), αλλά και των εσόδων, λαμβάνοντας ώθηση από τα κεφάλαια υπό διαχείριση που εφέτος είχαν άνοδο ένα δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα οκτώ δισ. ευρώ και περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, με την ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ», τόσο της τιτλοποίησης SunriseIII, όσο και του Solar.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Διοίκηση της Τράπεζας δεν έχει στον σχεδιασμό της μεγάλη περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου, θεωρώντας ως απαραίτητη κρίσιμη μάζα ένα πλήθος 350 – 370 καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή σημαντική πηγή εσόδων για τα επόμενα χρόνια αποτελούν, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της Tράπεζας Πειραιώς, οι εργασίες του asset management. Σήμερα τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ και σε ετήσια βάση αυξήθηκαν φέτος κατά 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: