Μετά από μια εφταετία, η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς την προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου η μετοχή της θα «ανέβει» στο ταμπλό του Χ.Α., από το οποίο είχε αποχωρήσει το 2017. Με την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ελληνικό χρηματιστήριο αυξάνονται περαιτέρω οι εισηγμένες τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να «επιστρέφει» έστω και υπό διαφορετική μορφή μετά τη χρεοκοπία, τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την κάθαρση που έλαβε χώρα την προηγούμενη δεκαετία.
Πλέον, με την επάνοδο της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. οι εισηγμένες τραπεζικές μετοχές γίνονται οκτώ, καθώς στις τέσσερις συστημικές Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, την Τράπεζα Ελλάδος, την Attica Bank (που συγχωνεύεται με την Παγκρήτρια) προστέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και η Optima Bank.
Έως προ 15 ετών, ο τραπεζικός κλάδος αποτελούνταν από πάνω από δώδεκα εισηγμένες. Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν «εξαφανιστεί» η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα, η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έχει απορροφηθεί από τη Eurobank), η Millennium Bank, η Proton Bank, η Proban, η FBBBank, η Geniki Bank κ.α.
Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθεί τους μεγάλους κύκλους της οικονομίας. Ο κλάδος γιγαντώθηκε, «φούσκωσε», απέκτησε υπερβολικά μεγάλη επιρροή, τη δεκαετία του ‘90 με την απελευθέρωση του (τυφλού) δανεισμού και κορύφωσε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, με τον ερχομό της κρίσης και την υπόθεση της Lehman Brothers τον Οκτώβριο του 2008.
Κατόπιν ήρθε η κρίση και η χρεοκοπία, ο κλάδος ισοπεδώθηκε και χρηματιστηριακά, χάνοντας το 99,9% της αξίας του, έγιναν πολλαπλά reverse split για να μη μηδενίσουν οι μετοχές στο ταμπλό, έκαναν ανακεφαλαιοποιήσεις, μείωσαν καταστήματα, μείωσαν κατά δεκάδες χιλιάδες το προσωπικό και πέρασαν το δικό τους καθαρτήριο.
Στο χρηματιστήριο, έως το «σκάσιμο» της κρίσης και της χρεοκοπίας, έφτασαν να είναι εισηγμένες περίπου 13 τράπεζες, ενώ συνολικά πριν την κρίση στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν 19 τραπεζικά ιδρύματα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε μέλη 33 ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ σήμερα είναι πολύ λιγότερες από τις μισές, μαζί με τις δύο – τρεις συνεταιριστικές που έχουν απομείνει.
Η επάνοδος της Τράπεζας Κύπρου
Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου λοιπόν επανέρχονται μετά από εφτά και πλέον χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς από το management της τράπεζες κρίθηκε πως είναι ικανό να δώσει νέα δυναμική στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Την περασμένη Παρασκευή 13/9 με συντριπτική πλειοψηφία (99,98%), η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, ενέκρινε την πρόθεση εισαγωγής των Κοινών Μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κοινές μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ανασταλούν από διαπραγμάτευση μετά το πέρας της συνεδρίασης της 18ης Σεπτεμβρίου και η διαγραφή θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η εισαγωγή στο Χ.Α. θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα σε μια ευρύτερη βάση θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, καθώς, όπως επισημαίνει η ίδια, «το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η διοίκηση της Τρ. Κύπρου πιστεύει ότι το Χ.Α. είναι η καταλληλότερη αγορά για τη μετοχή της τράπεζας, καθώς ήδη επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά για την Τράπεζα.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τρ. Κύπρου, η εισαγωγή στο Χ.Α. θα επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τις οποίες ο κυπριακός όμιλος θεωρεί ως τι πιο κοντινές ομότιμες, ενώ θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. προς όφελος των μετόχων και της ίδιας της Τράπεζας. Συνάμα, με την πάροδο του χρόνου, θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.
Επίσης, η κίνηση αυτή προσδοκά στην αύξηση της ρευστότητας των μετοχών της Τράπεζας, προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης και προσέλκυσης επενδυτών, ενώ βάζει εκ νέου την Τράπεζα Κύπρου στο κάδρο του Χ.Α., καθιστώντας τη λόγω των υψηλών επιδόσεων και του δυνατού equity story μια ελκυστική επιλογή για επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή της Ν. Ευρώπης.
Το εκτόπισμα της Τράπεζας Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο.
Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, factoring, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες, διαχείριση κεφαλαίων και ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής.
Σήμερα, διατηρεί δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα τρία λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους στο νησί αλλά και διεθνώς.
H Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.
Επιδόσεις 2023
Στη χρήση του 2023, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε καθαρά κέρδη 489 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) άγγιζε το 3,6%.
Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε δείκτη ΜΕΔ προς δάνεια κάτω του 3% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και κάτω του 2,5% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Τα δάνειά της προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το μέρισμα δεν ξεπέρασε το 30% των κερδών της, ήτοι 0,25 ευρώ/μετοχή. Ο δείκτης τιμή προς ενσώματη καθαρή θέση (P/TBV) δεν ξεπερνά τις 0,8 φορές.
Ο Όμιλος αναμένει συνολικά να επιτύχει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) άνω του 19%, που μεταφράζεται σε απόδοση άνω του 24% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό έντυπο της Τράπεζας Κύπρου, η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χ.Α. αναμένεται να διαμορφωθεί στην τιμή κλεισίματος των κοινών μετοχών στην κύρια αγορά του ΧΑΚ της ημέρας που προηγείται της έναρξης διαπραγμάτευσης στο Χ.Α.