Ένας τρανς στρατιώτης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν σε άδεια στο Lviv, επισημαίνοντας τους αγώνες που αντιμετωπίζει η LGBT κοινότητα.

Η Hanna Mark ήταν στρατιώτης στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας που ξεκίνησε πέρυσι.

Ως τρανς γυναίκα, η Χάνα είναι μία από τις πολλές Ουκρανές κάθε καταγωγής και προφίλ που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στους επεκτατικούς στόχους της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Οι LGBT Ουκρανοί, οι μειονότητες, όσοι βρίσκονται στα αριστερά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έχουν συμμετάσχει όλοι στις μάχες από τότε που ξεκίνησε η πρώτη εισβολή το 2014. Μερικοί φέρουν ένα patch μονόκερου για να τονίσουν την LGBT ταυτότητά τους.

Η Hanna βρισκόταν σε άδεια από το στρατό στη δυτική πόλη Lviv για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας της και μιλώντας στο τηλέφωνο με τον φίλο της όταν ένας άγνωστος δράστης την χτύπησε κάτω και την κλώτσησε ενώ βρισκόταν στο έδαφος.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 15 Αυγούστου και έκτοτε υπήρξαν εκτεταμένες εκκλήσεις για διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης.

Μέρος της επίθεσης καταγράφηκε από περαστικό και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία δεν είχε όρια στους LGBT στρατιώτες που εντάχθηκαν στον στρατό, αλλά περιστατικά ομοφοβίας αναφέρθηκαν και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την Ένωση των LGBT  Στρατιωτικών, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2018 από έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο βετεράνο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ντονμπάς, κάπου μεταξύ 2% και 7% των στρατιωτών εκτιμάται ότι ανήκουν στην κοινότητα.

Η Ένωση εκπροσωπεί τόσο εκείνους που είναι ανοιχτοί όσο και κλειστοί ως προς την ταυτότητά τους και στοχεύει να υπερασπιστεί την «Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή στην πρώτη γραμμή, αλλά και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την ισότητα για όλους τους πολίτες της Ουκρανίας».

Ενθαρρύνουν τους LGBT στρατιώτες να βγουν έξω και παρουσιάζουν τις ιστορίες τους στον ιστότοπό τους.

Δίπλα στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποστηρίξει τη σκληρή νομοθεσία κατά των LGBT στη χώρα και συχνά αποδοκίμασε τις υποτιθέμενες προσπάθειες της Δύσης να διαβρώσει τις «παραδοσιακές ρωσικές αξίες».

Διαβάστε ακόμη: