Η ουκρανική αντεπίθεση που διεξάγεται από τον Ιούνιο έχει ως στόχο την απελευθέρωση ολόκληρης της Ουκρανίας, «όσος χρόνος και αν χρειαστεί γι΄αυτό», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Στόχος μας είναι η νίκη, η νίκη υπό την μορφή της απελευθέρωσης των εδαφών μας εντός των συνόρων του 1991 και μικρή σημασία έχει πόσο θα χρειαστεί αυτό», λέει.

Η Ουκρανία θα έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα των δυτικών συμμάχων όσο δεν έρχεται η νίκη κατά των ρωσικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οσο δεν νικάμε, θα έχουμε ανάγκη από περισσότερα όπλα. Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, διότι ο πόλεμος είναι μία πραγματικότητα και σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να νικήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Εγγυήσεις στη Δύση

Η Ουκρανία έχει δώσει «εγγυήσεις» ότι θα δεν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύεται από τους Δυτικούς στο ρωσικό έδαφος, δηλώνει ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αν οι εταίροι μας μας ζητήσουν να δώσουμε εγγυήσεις ότι αυτό ή το άλλο όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας, θα δώσουμε αυτήν την εγγύηση και θα την σεβασθούμε. Υπήρξαν (και προηγουμένως) περιπτώσεις που δώσαμε τέτοιες υποσχέσεις και τις τηρήσαμε».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών λέει ότι το Κίεβο δεν αισθάνεται πίεση εκ μέρους των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας για την επιτάχυνση της αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Δεν αισθανόμαστε κάτι τέτοιο. Υπάρχει αύξηση των φωνών σχολιαστών και ειδικών στην δημόσια σφαίρα. Αυτό υπάρχει, αλλά θα εξαφανισθούν όλες (…) μετά την πρώτη σημαντική νίκη της Ουκρανίας στο νότιο ή στο ανατολικό τμήμα» της χώρας, διαβεβαιώνει ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Διαβάστε ακόμη: