Με αργό και συστηματικό τρόπο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πιστά στη… γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, συμμετέχουν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «αφηγήματος» εναντίον της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στοχεύοντας στα νησιά του Αιγαίου.

Σημείο καμπής στην αλλαγή στάσης των τουρκικών εφημερίδων και των τηλεοπτικών δικτύων, ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως και η ομιλία του στο Κογκρέσο προκάλεσαν στην Άγκυρα ένα ισχυρό σοκ.

Ωστόσο, αυτό που εξόργισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτόματα οδήγησε και τα τουρκικά μέσα να ασχολούνται με την Ελλάδα, ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα F–16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία.

«Ο Μητσοτάκης με έμμεσο τρόπο ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη δώσουν F–16 στην Τουρκία», έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

Aκολούθησε η δήλωση του κ. Ερντογάν με την οποία ανήγγειλε πως διακόπτει κάθε επαφή με τον Πρωθυπουργό. Από εκείνη την ημέρα, άρχισε συστηματική προβολή σχετικών ζητημάτων στα πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων, όπως για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Παράλληλα, σε όλα τα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα υπάρχει προβολή θεμάτων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αμερικανικές βάσεις. Σε βασικό θέμα συζήτησης, αναδεικνύεται η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ρεπορτάζ που υποστήριζε πως τα νησιά θα πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Ένα άλλο γεγονός, το οποίο προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω και Αστυπάλαια.

Εκεί, εντάθηκε η συζήτηση για το καθεστώς των νησιών, για τον τρόπο που παραχωρήθηκαν πριν από 100 ή 70 χρόνια σε Ελλάδα και Ιταλία. Τηλεοπτικά δίκτυα επιχείρησαν να πλησιάσουν την Ψέριμο, ισχυριζόμενα πως είναι νησί «αμφισβητούμενης κυριαρχίας».

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η διαπίστωση ότι οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ή του Νίκου Δένδια σε όσα έχουν αναφέρει οι Τούρκοι αξιωματούχοι είτε δε μεταδίδονται καθόλου, είτε δημοσιεύονται σε πολύ μικρή έκταση.

Η πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία απείλησε πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα στρατεύματα, «ανέβασε» ακόμα περισσότερο τον τόνο.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ξεκαθάρισε πως διεκδικεί τα Δωδεκάνησα καθώς «η καρδιά τους είναι στραμμένη στην Τουρκία».

Στη βραδινή ζώνη όλων των ενημερωτικών τηλεοπτικών δικτύων υπάρχουν εκπομπές πολιτικών συζητήσεων, οι καλεσμένοι των οποίων τον τελευταίο μήνα πολύ συχνά καταπιάνονται με δύο θέματα: την πιθανότητα επέμβασης στη Συρία και το ζήτημα της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Με την παρουσίαση χαρτών γίνονται πολύωρες συζητήσεις, με την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως «όργανο των ξένων δυνάμεων που θέλουν να πολιορκήσουν την Τουρκία». Γίνονται αναφορές στις Συνθήκες Σεβρών και Λωζάννης, καθώς και στο σημερινό στάτους των νησιών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελ ωφελεί την τουρκική κυβέρνηση, καθώς αντί να συζητηθούν τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, του πληθωρισμού που «σπάει» ρεκόρ των τελευταίων 25 ετών ή της υποτίμησης της λίρας, οι Τούρκοι πολίτες «βομβαρδίζονται» με μία νέα λογική αναθεωρητισμού.