Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.

Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Στην κυβέρνηση έχουν πάρει την απόφαση ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα μένουν αναπάντητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπει σε λογική “πινγκ πονγκ” με τον κ. Ερντογάν, η χώρα μας, όμως, θα επιμένει, ώστε και η διεθνής κοινότητα να στείλει στον Ερντογάν τα κατάλληλα μηνύματα ότι τα όσα κάνει δεν είναι αποδεκτά.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη η πολύ κοφτή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Μπίχνερ χθες από το Βερολίνο. «Ο Καγκελάριος είναι της άποψης ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραμείνουν ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις. Η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο κ. Μπίχνερ, σε μια ασυνήθιστη τοποθέτηση για τα δεδομένα της Γερμανίας.

Βεβαίως, είχε προηγηθεί το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Σολτς, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στον Γερμανό Καγκελάριο τα δεδομένα στην περιοχή και του τόνισε ότι δεν νοείται ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να μην στηρίζει ένα άλλο μέλος της Ε.Ε.

Εξ ου και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ικανοποιημένοι για την διπλωματική αναδίπλωση του Βερολίνου, όπως, βεβαίως, και για τη σαφή στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Και, σε αυτό το κλίμα, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 Ιουνίου, φτάνει στην Αθήνα προσκεκλημένη του Νίκου Δένδια η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία είναι υπέρμαχος των καθαρών θέσεων και στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στη γείτονα, ιδίως για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξοπλισμών. Μένει να φανεί, αν θα περάσει και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η απόφαση του Βερολίνου να καταδικάσει ευθέως τις παραβιάσεις από μέρους Τουρκίας έφερε την οξεία αντίδραση εκ μέρους της Άγκυρας, η οποία είδε έναν σημαντικό της εταίρο να ενστερνίζεται βασικές θέσεις της Ελλάδας.

«Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτ.

«Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», προσέθετε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, αδυνατώντας να κρύψει έτσι την τουρκική ενόχληση για την καθαρή θέση του Βερολίνου.