Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί τον μεγάλο κερδισμένο, στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας. Ωστόσο, οι πολίτες φαίνεται ότι δίδουν μία περίοδο… χάριτος στον Πρόεδρο της χώρας, ώστε να δημιουργήσει τη νέα του κυβέρνηση, όσο οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα πλήττουν τα νοικοκυριά της γείτονος.

Τα προηγούμενα είκοσι χρόνια και ιδιαιτέρως τα τελευταία δύο, οι τιμές σε όλα τα είδη έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της TÜİK (Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία)· είναι ενδεικτικό ότι η τιμή των αλκοολούχων ποτών, που ήταν 100 λίρες τον Ιανουάριο του 2003, ανήλθε στις 3.422 λίρες.

Μία σειρά από τρόφιμα των 100 λιρών, πλέον, ανέρχεται σε 2.106 λίρες. Αντιστοίχως, ένα προϊόν ένδυσης, που αγοράσθηκε για 100 λίρες, έχει φθάσει τις 391 λίρες. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην τιμή της μπύρας, με 3.384%. Η μπύρα ήταν το προϊόν ή υπηρεσία με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στη λίστα.

Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά με 3.322%, το βούτυρο με 3.077%, οι πατάτες με 2.764%, το μοσχάρι με 2.735%, το αρνί με 2.703%, τα αυγά 2.259% και τα μακαρόνια 2.204%. Αυξήσεις αναμένονται και στις τιμές των αυτοκινήτων, τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης της γείτονος.

Ταυτόχρονα και στα προϊόντα τεχνολογίας, έρχονται ανατιμήσεις –προς τα πάνω– στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τις οικιακές συσκευές και τα έπιπλα, τα οποία παράγονται ή συναρμολογούνται κατά μεγάλο βαθμό, στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: