Σήμερα (26/05), το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο –ιστορικά χαμηλό– επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη γείτονα χώρα. Η τουρκική λίρα, που αποδυναμώνεται σταθερά μετά τις ισχυρές επιδόσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεπέρασε το όριο των 20, έναντι του δολαρίου.

Οι αγορές εκτιμούν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για την τουρκική οικονομία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές του εξωτερικού και έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας, αναμένεται από πολλούς ότι θα παραμένει στην εξουσία, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τα στοιχήματα έχουν αυξηθεί για ενδεχόμενη πτώση του –αυστηρά διαχειριζόμενου– νομίσματος της χώρας, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και να ακολουθήσει μία πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές «ζυγίζουν» το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον επιβεβαιωθεί το προβάδισμα και στην κάλπη της προσεχούς Κυριακής (28/05), να αλλάξει το «ανορθόδοξο» οικονομικό του μοντέλο, αυτό της μείωσης των επιτοκίων και της προσπάθειας να «τονώσει» τη ζήτηση, παρά τον «καλπάζοντα» πληθωρισμό.

«Υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για αυτά τα μέτρα, ώστε να στηρίξουν τη λίρα και την τουρκική πίστωση χωρίς μία αλλαγή νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο Πάτρικ Κούραν, ανώτερος οικονομολόγος στην Tellimer, με έδρα το Λονδίνο. «Χωρίς ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων και υποτίμηση της λίρας για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό και τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ο πύργος με τα τραπουλόχαρτα, τελικά, θα καταρρεύσει», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: