Ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος φέρει εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε πως το Σάββατο πρόκειται να επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.

«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μία συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο.

Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, (σ.σ. Γενς) Στόλτενμπεργκ», είπε.

«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου», επεσήμανε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, προτού επαναλάβει, ωστόσο, την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στη συμμαχία με την αιτία πως εκείνες προσφέρουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες».

«Δε μπορούμε να πούμε “ναι” στη Σουηδία και τη Φινλανδία», προσέθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να επικυρωθεί μία «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά» και ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», τόνισε ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».

Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τις Σουηδία και Φινλανδία για αναστολή των πωλήσεων οπλικού εξοπλισμού στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τούς απέτρεψε να επιχειρήσουν το ταξίδι.