“Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στα σχέδια για το πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Dönmez, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2023.

“Όταν ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες το 2018, έγιναν συζητήσεις για το εργοστάσιο στο Akkuyu να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις 23 Οκτωβρίου 2023. Τότε, η δοκιμαστική παραγωγή είχε προγραμματιστεί για μετά τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό το σχέδιο” είπε ο Dönmez σε Συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες στο εργοστάσιο στο Akkuyu πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom στην επαρχία της Μερσίνης στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου. Το εργοστάσιο, το οποίο θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος VVER-1200 μετά την ολοκλήρωσή του, θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ.

Θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περίπου το 10% της κατανάλωσης ενέργειας της χώρας, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. “Ένας δεύτερος πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί στη [βόρεια επαρχία] της Σινώπης (Sinop). Αναζητούμε επίσης μια τοποθεσία στην περιοχή της Θράκης για να κατασκευάσουμε ένα άλλο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής εκεί”, είπε επίσης ο Dönmez.

Διαβάστε περισσότερα