Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας (TTB), Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, η οποία δικάζεται για «τρομοκρατική προπαγάνδα», θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη ακρόαση την Τετάρτη (28/12), σύμφωνα με σημερινή (23/12) απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

H Φιντζαντζί, που κρατείται από την 27η Οκτωβρίου σε φυλακή της Άγκυρας, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον μαχητών του «Εργατικού Κόμματος» του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, έπειτα από καταγγελίες μελών της αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα Μέσων ενημέρωσης. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει αμέσως, μία εκστρατεία «παραπληροφόρησης». Η σύλληψη της Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί «πυροδότησε» διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Η 63άχρονη ιατροδικαστής εισήλθε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, υψώνοντας τη γροθιά της, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών και το βλέμμα δεκάδων αστυνομικών. Στην ακροαματική διαδικασία, ζήτησε και πάλι τη διεξαγωγή «αποτελεσματικής έρευνας», που θα περιλαμβάνει επιτόπιες επιθεωρήσεις και νεκροψίες Κούρδων μαχητών.

«Ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχω την ευθύνη να υπερασπίζομαι την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση», τόνισε ενώπιον των δικαστών. Το PKK ισχυρίσθηκε ότι δεκαεπτά μαχητές «έχασαν» τη ζωή τους, σε επιθέσεις με χημικά όπλα σε ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Η Φιντζαντζί είναι γνωστή στην Τουρκία, ως ιατροδικαστής και αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυναν από κοινού έκκληση με πέντε άλλες οργανώσεις για την απελευθέρωση της Φιντζαντζί, εν αναμονή της δίκης.

«Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί αποτελεί κορυφαία ειδικό στην τεκμηρίωση βασανιστηρίων», ανέφεραν σε κοινή τοποθέτηση. «Το έργο της πρέπει να επαινείται, όχι να τιμωρείται», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

Ο εισαγγελέας, ωστόσο, κατηγόρησε την Φιντζαντζί ότι «συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες προπαγάνδας του PKK» και ζήτησε να παραταθεί η κράτησή της. «Μη νομίζετε ότι η κράτησή μου και το γεγονός ότι είμαι φυλακισμένη, είναι δύσκολο για εμένα. Στην πραγματικότητα, είναι χρυσή ευκαιρία για μία υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εγώ».

Διαβάστε ακόμη: