Η Τουρκία σκοπεύει να παραδίδει φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματά της στα νοικοκυριά τον Μάιο, σε μια κίνηση που όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες τους για 35 χρόνια.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Ντονμέζ  στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CNNTurk και επικαλείται το Bloomberg o τουρκικός κρατικός εισαγωγέας ενέργειας BOTAS θα ξεκινήσει διανομές φυσικού αερίου στα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Ο υπουργός υπαινίχθηκε επίσης πιθανές εκπτώσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ενόψει των γενικών εκλογών της 14ης Μαΐου, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την επανεκλογή του. Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει “καλά νέα” στις 20 Απριλίου, δήλωσε ο Ντονμέζ.

Η σοβαρή κρίση ακρίβειας έχει επηρεάσει αρνητικά τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματός του AK. Ο Τούρκος ηγέτης έχει προωθήσει τα ενεργειακά κοιτάσματα ως λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία επιδεινώνονται από τα υψηλά κόστη που καταβάλει για την εισαγωγή ενέργειας σε ξένο νόμισμα.

Παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης έχουν πλήξει σοβαρά τα τουρκικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εν μέσω και της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, ενώ το 30% του εισαγωγών της χώρας ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι αφορούσε την ενέργεια.

 

Διαβάστε περισσότερα