Η κινεζική BYD, η οποία ανταγωνίζεται με την Tesla για τον τίτλο του κορυφαίου κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στον κόσμο, συμφώνησε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BYD Wang Chuanfu και ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας Mehmet Fatih Kaci υπέγραψαν τη συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου τη Δευτέρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής.

«Στοχεύουμε να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για νέα ενεργειακά οχήματα στην περιοχή και να προσεγγίσουμε τους καταναλωτές στην Ευρώπη», ανέφεραν εκπρόσωποι της BYD στην ανακοίνωση.

Το… παράθυρο από την Τουρκία στα κινεζικά ΕV

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες μέρες μετά την έναρξη ισχύος των προσωρινών πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δασμοί, που κυμαίνονται από 17,4% έως 37,6%, στοχεύουν να σταματήσουν την μαζική είσοδο φθηνών κινεζικών αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν υπό ένα καθεστώς που η ΕΕ χαρακτηρίζει ως άδικη υποστήριξη από την κυβέρνηση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα μπορούν να εξάγονται από τη χώρα στο εμπορικό μπλοκ χωρίς δασμούς.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία με την Τουρκία, η BYD θα επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εργοστάσιο, το οποίο θα μπορεί να παράγει 150.000 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ετησίως και θα δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τεχνολογίες βιώσιμης κινητικότητας στο εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2026 και να προσφέρει έως και 5.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη