«Ζητείται προσωπικό, σεφ, σερβιτόροι, προσωπικό κουζίνας». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση βρίσκεται στην πρόσοψη πολυσύχναστης ταβέρνας κάτω από την Ακρόπολη και τα λέει όλα.

Καθώς η Αθήνα αναμένεται να καταγράψει αριθμό – ρεκόρ τουριστών φέτος το καλοκαίρι, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αναφέρουν πως κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν υπαλλήλους.

Με την έναρξη της σεζόν, η αναζήτηση προσωπικού που θα κρατήσει τον κλάδο σε εγρήγορση έχει γίνει απροσδόκητα επιτακτική. Μπορεί η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, αλλά οι εργαζόμενοι είναι σε έλλειψη, τονίζει ο Guardian. Εκτιμάται ότι 80.000 θέσεις εργασίας δεν έχουν καλυφθεί ακόμα στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας βιομηχανίας με ποσοστό 25% του ΑΕΠ και την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Η εικόνα στα ξενοδοχεία

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι ξενοδόχοι αναζητούν διευθυντές ρεσεψιόν, καθαριστές, ναυαγοσώστες, προσωπικό υποδοχής, σερβιτόρους και μάγειρες. Σε νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, οι αναφορές για ξενοδόχους που έχουν κλέψει υπαλλήλους από ανταγωνιστές με υποσχέσεις για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

«Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας Covid-19, την οποία έχει νιώσει όλη η Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ», δήλωσε στον Guardian ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο, μετά την έξοδο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του λουκέτου. Πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ», ανέφερε.

Κατά τον κ. Χοτζόγλου για την έλλειψη προσωπικού ευθύνεται η εποχικότητα του κλάδου. «Μόλις τελειώσει η σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση κόστους ζωής, πώς αναμένεται να επιβιώσουν ενδεχομένως το υπόλοιπο του έτους;», τονίζει.

Άλλοι τομείς που πλήττονται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι οι κατασκευές και η γεωργία, σε μια περίοδο που η χώρα ταλανίζεται από το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και το brain drain ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Λύση οι μετανάστες;

Όπως επισημαίνει ο Guardian, η κυβέρνηση προσπάθησε να νομιμοποιήσει το καθεστώς περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών. Έχει επίσης υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών «για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού» με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία.

Για παράδειγμα, οι αιτούντες άσυλο, θα αναλάβουν εργασία στη βόρεια Ελλάδα αργότερα αυτό το μήνα, αφού εκπαιδευτούν από την Ελληνική Ένωση Ξενοδοχείων.

Ο χρόνος είναι σημαντικός. Μέχρι το 2028, το υπουργείο Τουρισμού έχει προβλέψει 40 εκατομμύρια επισκέπτες -σχεδόν τέσσερις φορές τον πληθυσμό της χώρας- αποτέλεσμα των αυξημένων αφίξεων κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές της Ινδίας και της Κίνας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται, καθώς οι ταξιδιωτικές συνήθειες αλλάζουν με την κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει ενεργές προσλήψεις στο εξωτερικό, διοργανώνοντας εκθέσεις εργασίας σε ημέρες καριέρας στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ελπίδα, εκτός από τους ξένους, να επιστρέψουν και οι Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: